ȘOC în rândul asiguratorilor RCA, milioane de euro sunt în joc

Falimentul Carpatica Asig lasă în urmă potenţiale daune de peste 40 de milioane de euro care vor trebui plătite către păgubiţi din afara ţării, a estimat, pentru Capital, Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR).

După falimentul Astra Asigurări, Fondul Carte Verde, din care BAAR achită daunele externe atunci când societăţile de asigurare membre nu o mai pot face,a scăzut la jumătate, către la 7-8 milioane de euro. Pe de altă parte, estimează pentru Capital reprezentanţii BAAR, impactul celui mai recent faliment din asigurări, cel al Carpatica Asig, asupra Biroului Carte Verde va fi similar cu cel al dispariţiei Astra Asigurări.

„Pornind de la informaţia con­ţinută de Comunicatul ASF din 28 iulie 2016 conform căruia la data retragerii autorizaţiei de funcţionare, societatea Carpatica avea un număr de 936.089 de poliţe RCA în vigoare, comparabil cu cel pe care îl avea societatea Astra la data retragerii autorizaţiei (831.892 de poliţe), apreciem că impactul în privinţa contractelor de asigurare Carte Verde va fi acelaşi ca şi în cazul societăţii Astra, respectiv de cca. 40 milioane eur. Această sumă este inclusă în suma totală de cca. 140 milioane de eur (cca. 625 milioane de lei) estimată de ASF cu titlu de cheltuieli ce vor fi suportate din Fondul de Garantare“, spun reprezentanţii Biroului Carte Verde.
În ultimul an, adică după intrarea în faliment a Astra Asigurări, conducerea BAAR a fost nevoită să majoreze de două ori contribuţia către Fondul Carte Verde. Conform regulilor propriii, contribuţia asigurătorilor creşte dacă disponibilităţile fondului scad sub anumite plafoane. În mod normal, dacă lichidităţile vor scădea sub 7 milioane de euro, va creşte şi contribuţia care acum este deja la 2% din veniturile încasate de fiecare membru din vânzarea de RCA.

Continuarea pe capital.ro