“Pedeapsa cu moartea este un tratament inuman şi degradant”

Astăzi, cu ocazia Zilei Europene și Mondiale împotriva Pedepsei cu Moartea, Consiliul Europei și Uniunea Europeană își reafirmă opoziția fermă și neechivocă față de pedeapsa capitală în orice împrejurări și în toate cazurile. Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în numele UE, și Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, au dat publicității o declarație comună, cu ocazia Zilei europene și mondiale împotriva pedepsei cu moartea, azi.

„Este un tratament inuman și degradant. Nu s-a demonstrat că aceasta ar avea vreun efect disuasiv semnificativ și, dacă se aplică această pedeapsă, erorile judiciare pot deveni ireversibile și fatale”.

Abolirea pedepsei cu moartea este o realizare remarcabilă a Europei. Aceasta este o condiție prealabilă pentru calitatea de membru al Consiliului Europei, iar interdicția absolută a pedepsei cu moartea în orice împrejurări este înscrisă în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Sursa:evz.ro