ATENȚIE! E-COLI descoperită în carne și cașcaval în Vâlcea, Teleorman, Bistrița și Buzău

Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au descoperit mai multe produse care conțineau Escherichia Coli verotoxigenă, adică tulpina virulentă a bacteriei, vinovată de moartea, în primăvară, a trei bebeluși și îmbolnăvirea a peste 150. Din fericire, în județele menționate nu au fost raportate, deocamdată, cazuri de boală diareică acută sau de sindrom hemolitic uremic.

În perioada 17.10.2016 – 28.10.2016, în cadrul Planului Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei  E.coli ( Escherichia Coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine, inspectorii ANSVSA au prelevat şi analizat un număr de 114 probe, din următoarele categorii de produse: carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovina, carne tocată vita, mici porc vită, pulpă vită, cârnaţi proaspeţi, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită oaie) și lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră, caş de vacă).

„Probele au fost recoltate în vederea determinării prevalenţei E. coli verotoxigenă, de către următoarele  Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene: Timiş, Buzău, Constanţa, Caraş Severin, Suceava, Tulcea, Bucureşti, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Sălaj, Covasna, Mehedinţi, Bacău, Vaslui, Cluj, Olt, Vâlcea, Botoşani, Alba, Galaţi, Vrancea, Dâmboviţa, Hunedoara, Călăraşi, Bihor”, se arată în informarea publică transmisă de ANSVSA.

În perioada menţionată, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 7 probe prelevate din:

– o probă recoltată din produsul carne porc vită, supermarket, judeţ Vâlcea;

– o probă recoltată din produsul pastă de mici refrigeraţi, carmangerie, judeţ Teleorman

– o probă recoltată din produsul caşcaval, magazin alimentar, judeţ Teleorman;

– 3 probe recoltate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Bistriţa Năsăud.

– o proba recoltată de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie), abator, judeţ Buzău.

sursa EVZ.ro