TOP cele mai periculoase orașe din lume

Jurnaliştii publicaţiei britanice „The Independent“ au întocmit un top al celor mai periculoase oraşe din jurul lumii pe baza experienţei personale pe care au avut-o atunci când au călătorit în diverse zone geografie. Printre oraşe precum Rio de Janeiro, Acapulco şi Napoli, Bucureştiul şi-a făcut loc în lista britanicilor, unul dintre jurnalişti oferind detalii despre experienţa pe care a trăit-o în Gara de Nord.  Contactata de reporterii „Adevărul“, Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Capitalei, spune ca nu are evidenţe ale celor mai periculoase străzi sau zone din Bucureşti. Pe de alta parte, acesta spune ca în zona Gării de Nord nu se pune problema unei infracţionalităţii ridicate. Nici măcar celebrul cartier Ferentari nu ocupă un loc fruntaş în topul infracţionalităţii, fiind una dintre cele mai liniştite zone ale Bucureştiului, spune ea. În schimb, reprezentanta Poliţiei arată că, datorită concentraţiei mare de oameni (aproximativ 500.000 de persoane), Sectorul 3, care include şi Centrul Vechi, este cel mai predispus infracţiunilor.  Referitor la articolul din „The Independent“, reprezentanta Poliţiei Bucureşti precizează că părerile unor jurnalişti nu sunt suficiente pentru a putea cataloga Gara de Nord drept periculoasă, subliniind totodată că aceasta a devenit o zonă mult mai sigură după ce forţele de ordine au făcut un raid în cadrul căruia au fost ridicaţi oamenii străzii, printre care celebrul Bruce Lee de România.

Mai jos, topul celor mai periculoase oraşe din lume, în opinia jurnaliştilor „The Independent“. Lupa Lupa, Rio de Janeiro, Brazilia „Rio de Janeiro este oraşul meu favorit: are munţi, plaje şi oameni minunaţi. Epicentrul sambei este Lupa Lupa, acolo unde am petrecut pe străzi, dar tot acolo este şi locul unde am fost «buzunărit» în patru situaţii diferite. Nu aş da vina doar pe alcool, dar atunci când bei Cachaça nu ar trebui să ai la vedere portofelul sau telefonul“, spune Duncan Forgan.

Ulaanbaatar, Mongolia „E normal să vrei să bei o bere în Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, după ce ai mers prin Deşertul Gobi cu jeep-ul, cu calul sau cu cămila. Localnicii sunt joviali şi ar sta toată ziua în baruri de inspiraţie irlandeză precum Grand Khaan sau Hennessy’s Restbar. Dar, odată ce se lasă seara, străzile devin un mediu agresiv, iar între tineri se nasc conflicte violente, precum şi între tineri şi străini. Barmanul de la Hennessy’s Restbar mi-a povestit că a trebuit să se apere de multe ori în faţa unor atacuri. Acesta spune că orice occidental ar trebui să plece acasă, din baruri, cu un taxi, fără să stea pe străzi“, arată Stephen Phelan.

Image result for ulaanbaatar mongolia

Acapulco, Mexic „Am decis să fac o pauză în excursia mea în Mexic chiar în Acapulco. O mare greşeală. De ce? Am stat într-o cameră de oaspeţi cu ferestrele sparte, pe străzile lăturalnice ale oraşului, o altă greşeală. Am făcut o plimbare pe plajă, care era plină de gunoaie, şi am mers să văd săritorii de pe stânci, care sunt impresionanţi cu adevărat, dar nu m-au scos din atmosfera teribilă“, a povestit Hannah Summers.

Image result for acapulco

Johannesburg, Africa de Sud „Nu am fost atât de impresionat când am văzut că hostelul în care stau avea pereţi securizaţi şi gard cu sârmă ghimpată. Stăteam cu colegi din Israel şi Norvegia, iar seara am vrut să ieşim în oraş. «Îmi pare rău. E pentru propria voastră siguranţă. Ţinem uşile încuiate după lăsarea serii. Dacă ieşi în oraş s-ar putea să nu te mai întorci»“, ne-a spus proprietarul. Şi avea dreptate! A doua zi, pe lumină, în parcare, am fost înconjuraţi de şase bărbaţi care aveau cuţite la ei. Morala poveştii? Mergeţi la Cape Town“, crede Mike MacEachren.

Image result for africa de sud johannesburg

San Salvador, El Salvador „Într-o excursie către America Centrală am fost puţin nervoasă când am tranzitat câteva staţii de autobuz, în centrul oraşului San Salvador, unul dintre cele mai periculoase oraşe ale capitalei mondiale a crimei. Până când doi soldaţi înarmaţi nu ne-au escortat, pe mine şi pe prietenul meu, şi nu ne-au însoţit către staţia de autobuz, nu am avut linişte. Mă simţeam vulnerabilă. El Salvador are mai multe de oferit dincolo de violenţă, dar este una dintre acele ţări unde trebuie să nu te laşi distrat“, arată Sarah Reid.

Image result for san salvador

Napoli, Italia „În general, m-am simţit în siguranţă în toţi anii în care am călătorit, fără să fiu furată la buzunare. Şi sunt de părere că lumea este un loc mai sigur decăt se crede. Am mers cu prietenul meu în Napoli, locul unde se găseşte cea mai bună pizza din lume. Am fost avertizată de localnici să nu pot bijuterii la vedere şi nici să car genţi atunci când mă plimb în oraş. Am mers către faleză doar pentru a vedea un bărbat care îşi injecta droguri. Am petrecut restul timpului din Napoli jucând cărţi pe balconul hostelului în care am stat, acolo unde gazda noastră, Giovanni, ne-a gătit paste“, spune Clare Vooght.

Image result for napoli

Bucureşti, România „«Sunteţi la ghişeul greşit, mergeţi la următorul», spune o femeie de la oficiul de biltele din staţia de trenuri din Bucureşti, în timp ce nu participă la discuţie şi trage obloanele. Acesta este rezultatul unui soi de birocraţie din fostul bloc comunist care îmi marchează călătoria din minunatul Braşov către Sofia, în Bulgaria. În acest drum m-am oprit la Bucureşti timp de cinci ore. Sunt asigurat că Bucureştiul este una dintre cele mai sigure capitale ale lumii, dar se pare că zona din Gara de Nord nu este locul în care mi-aş dori să fiu la ora 03.00, în timp ce mai am de stat încă cinci ore. În afară de McDonald’s, nu există un loc unde pot sta, aşa că am ieşit din gară să văd cu ce îmi pot ocupa timpul. La ieşire sunt întâmpinat de doi tipi care trag heroină, chiar pe treptele gării. Apoi, dau peste ceea ce par a fi hoţi de buzunare, câini vagabonzi şi oameni ai străzii care inhalează solvenţi din pungi de plastic. După ce îmi iau un pachet de biscuiţi sunt întâmpinat de un copil dezbrăcat care aleargă păsările, în timp ce ţine strâns în mână un porumbel mort“, arată James Draven.

Image result for bucuresti

Salvador, Brazilia „America de Sud este renumită pentru infracţionalitate şi crime, dar în nicio călătorie nu am experimentat ceva anti-social din partea oamenilor. Pentru câinii vagabonzi sunt, pe de altă parte, un magnet. Îmi miros frica. Iar în centrul oraşului Salvador, am avut în faţă o haită de câini nervoşi şi potenţial turbaţi care doreau să îmi simtă gustul sângelui. Acum, dacă o să mai am parte de asemenea întâlniri abordez calea braziliană: trebuie să am pietre în buzunar, în caz că apar“, zice Simon Parker.

Image result for salvador brazil

 

sursa: adevarul.ro