Ziua mondială a televiziunii

Ziua mondială a televiziunii (World Television Day) este marcată, în fiecare an, la 21 noiembrie.

Cu două decenii în urmă, prin Rezoluția 51/205 din 17 decembrie 1996, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a proclamat această dată drept Ziua mondială a televiziunii, în semn de recunoaștere a impactului tot mai mare pe care televiziunea îl are asupra luării de decizii, prin canalizarea atenției lumii asupra conflictelor și a amenințărilor la adresa păcii și securității, precum și în semn de recunoaștere a rolului pe care televiziunea îl poate juca în evidențierea altor aspecte esențiale, inclusiv a problemelor economice și sociale.

Comunicarea este una dintre problemele internaționale majore. Într-o lume controlată de progresele tehnologiei, în care viața noastră de zi cu zi depinde de informații și de comunicații, televiziunea continuă să aibă locul său, bine stabilit. Prin programele variate pe care le oferă, de la cele culturale sau științifice până la cele de divertisment, televiziunea ne informează, ne distrează, ne instruiește.

În lumea contemporană, televiziunea este un simbol al comunicării și al globalizării. Ziua mondială a televiziunii este o recunoaștere a importanței acestui mijloc de comunicare, a rolului pe care îl are în prezentarea diverselor probleme cu care se confruntă întreaga lume.

Televiziunea, a cărei istorie a început în urmă cu aproximativ 100 de ani, s-a dezvoltat în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie unul dintre cele mai populare mijloace de informare în masă. În 1956, a fost inaugurat postul public de televiziune din România, primele emisiuni (alb-negru) fiind transmise în direct la 31 decembrie.

În zilele de 21 și 22 noiembrie 1996, la sediul ONU din New York, s-a desfășurat primul Forum Mondial al Televiziunii. Numeroase personalități din domeniul mass-media s-au reunit, atunci, sub egida Organizației Națiunilor Unite, pentru a discuta despre importanța tot mai mare a televiziunii într-o lume în schimbare, precum și pentru a lua în discuție modalități de intensificare a cooperării. Acesta este motivul pentru care Adunarea Generală a decis să instituie 21 noiembrie ca Ziua mondială a televiziunii.

Prin Rezoluția 51/205, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 17 decembrie 1996, statele membre au fost invitate să sărbătorească această zi prin încurajarea schimburilor globale de programe de televiziune, axate, printre altele, pe subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică și socială și consolidarea schimburilor culturale.

Sursa:agerpres.ro