România are pentru prima data în istorie o strategie de siguranţă rutieră pentru urmatorii 4 ani

România are pentru prima data in istorie o strategie de siguranta rutiera pentru urmatorii 4 ani.

Prezentate miercuri de ministrul Transporturilor si puse intr-o hotarare de guvern de experti, masurile urmaresc reducerea numarului de accidente cu 50 de procente. Deocamdata avem printre cele mai multe victime pe sosele.

Romania este, la nivelul Uniunii Europene, pe ultimul loc in ceea ce priveste siguranta rutiera. Statisticile ingrijoratoare ne arata ca, in anul 2014, 1.818 persoane si-au pierdut viata in urma unui eveniment rutier. Pe 2015, pe lista mortilor apar inca 75 de nume. Odata cu strategia, care a fost aprobata in luna octombie, autoritatile spera ca, pana in 2020, sa reduca la jumatate numarul accidentelor rutiere.

Planul are 10 puncte. Interventia in cazul accidentelor devine o prioritate pentru autoritati care, conform strategiei, vor ca resursele existente sa fie alocate mai bine printr-o coordonare mai eficienta a dispeceratelor de urgenta. Autospecialele pentru descarcerare si ambulantele vor fi imbunatatite. In plus, vor fi cumparate mai multe elicoptere.

Vor fi introduse ore de Educatie Rutiera in gradinite, scoli si facultati. Administratorii drumurilor trebuie sa se asigure ca indicatoarele nu sunt furate ori distruse.

Conducerea preventiva va fi predata in scolile de soferi. Candidatii vor fi evaluati medical si pshihologic mult mai amanuntit. Soferii care au incalcat intentionat legea de mai multe ori vor fi consiliati.

Sursa:stirileprotv.ro