Legenda crucilor din gheaţă înalte de câţiva metri făcute de Bobotează, într-un sat din Suceava

Intr-o localitate din Suceava, de peste 100 de ani, oamenii transforma gheata unui lac in cruci inalte de cativa metri. Preotii le vor sfinti apoi odata cu apa pe care o vor imparti credinciosilor.

Imagini pentru imagini cruci de gheata

O legenda a locului spune ca acum 141 de ani, jumatate din satul Bosanci a fost mistuit de flacari. Atunci s-a infiintat grupul pompierilor civili, care au facut un legamant ca in ajun de Boboteaza sa ridice cate o cruce de gheata la fiecare biserica din sat, pentru ca oamenii sa fie feriti de necazuri.

Gheata era sculptata manual si asezata pe o masa, tot din gheata, in fata bisericii. Astazi, blocurile sunt slefuite nu cu dalta si fierastraul ca in vechime, ci cu drujba.

“Din strabuni s-a mostenit si crucea de gheata o fac numai pompierii voluntari. Am deprins si eu tehnica de la oameni mai in varsta. Fac crucea de gheata de aproape 40 de ani”, spune un localnic.

Imagini pentru imagini cruci de gheata

Traditia crucilor de gheata de la Bosanci a fost imprumutata si in judetele vecine, iar mesterii abia fac fata comenzilor.

Imagini pentru imagini cruci de gheata

 Munca nu-i deloc usoara!
Imagini pentru imagini cruci de gheata    Imagini pentru imagini cruci de gheata   Imagini pentru imagini cruci de gheata   Imagini pentru imagini cruci de gheata  Imagini pentru imagini cruci de gheata
                                       Imagini pentru imagini cruci de gheata
Sursa:stirileprotv.