Sărbătoare mare duminică la Ponoarele-Mehedinţi

Mare petrecere se anunţă la acest sfârşit de săptămână în pădurea de liliac de la Ponoarele-Mehedinţi, din care vor lipsi muzica şi dansurile populare, micii şi berea.

Această manifestare atrage un mare număr de turişti din întreaga ţară. Sărbătoarea liliacului dăinuie oficial din anul 1965, dar ea se ţinea încă din timpuri străvechi, când băieţi şi fetite, flăcăi şi fete, moşnegi şi băbuţe, se adunau pentru a se desfăta la umbra pădurii de liliac.

Organizatorii, Primăria comunei Ponoarele şi Centrul Cultural Nichita Stănescu, au pregătit pentru duminică, 7 mai, începând cu ora 12,00, spectacole în aer liber, susţinute de formaţii de muzică populară din Mehedinţi, de solişti de muzică populară de valoare, dar şi de tarafuri de artişti locali, precum şi dansuri populare autentice. Amintim aici pe Ionela Bădălan, Luciana Văduva, Ion şi Angela Magheru, Cosmin Bîrlan.

Celebra pădure de liliac, locul în care se desfăşoară sărbătoarea anuală cu acelaşi nume se află la 3 kilometri de Ponoarele.

Pădurea de liliac de la Ponoarele – rezervaţie botanică cu o suprafaţă de 20 ha, este declarată monument natural de interes naţional (conform legii 5/2000) şi este cea mai mare din ţară.

Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi  care sunt  catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu este o arcadă de calcar (de 4 m grosime), cu o lungime de cca 60 de metri, o deschidere de 27 de metri, şi o lăţime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa, ca mărime, şi singurul funcţional (pe deasupra trece şoseaua Drobeta-Turnu-Severin – Baia de Arama – Băile Herculane).

Sursa:adevarul.ro