Ziua națională a medicului veterinar

În fiecare an, la 15 mai se sărbătorește Ziua națională a medicului veterinar, aceasta fiind instituită la cel de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară, desfășurat în anul 1994.

Data de 15 mai a fost aleasă pentru că are mai multe semnificații pentru medicina veterinară românească.

La 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie, înființată și condusă de Carol Davilla, se arată pe site-ul www.vetonline.ro.

Pe de altă parte, zece ani mai târziu, respectiv la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o “Declarațiune”, care a stat la baza înființării Societății de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I. La 29 iunie 1914, la un an de la cel de-al III-lea Congres Național de Medicină Veterinară, a avut loc ședința de constituire a Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România, potrivit site-ului http://www.agmv.ro/, acesteia revenindu-i problemele profesionale, de ajutorare și de deontologie, care avea să funcționeze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele științifice. În 1949, însă, atât activitatea Asociației, cât și cea a Societății au fost suspendate. La 15 mai 1971, s-a reluat activitatea Societății de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, Societatea și-a schimbat denumirea în Asociația Medicilor Veterinari din România (AMVR). La cel de-al VII-lea Congres Național de Medicină Veterinară, Consiliul Național al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a stabilit revenirea Asociației la denumirea de la început — Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR).

Școala de Medicină Veterinară, înființată în anul 1861, a obținut, în 1883, statutul de Școală Superioară de Medicină Veterinară, potrivit site-ului oficial al Facultății de Medicină veterinară, http://fmvb.ro, în același an trecând de la Ministerul Instrucțiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, care se afla la conducerea instituției, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii, achiziționându-se, în cele din urmă, 3 ha de teren, între Splaiul Independenței și strada Izvor.

În anul 1921, Școala Superioară de Medicină Veterinară a fost transformată în Facultate, fiind, la acea vreme, singura facultate de medicină veterinară din Balcani. Până în anul 1948, Facultatea a fost integrată în Universitatea București, iar din 1948 aparține Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată. În anul 1998, s-a înființat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcționează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică și non-profit, se arată pe site-ul cmvro.ro.

Sursa:mediafax.ro