Taragotistul de 14 ani care uimeşte lumea muzicii din România

 

 

Un băiat de 14 ani dintr-un sat din Apuseni a devenit, peste noapte, o veritabilă vedetă în ceea ce priveşte cântatul la taragot. Deşi cântă la instrument de doar 2 ani, Andrei Ioan Haneş a fost remarcat nclusiv de marele Dumitru Fărcaş.

Andrei Ioan Haneş este locuieşte în satul Valea Mică din oraşul Zlatna. Este considerat un mic maestru, la numai 14 ani. S-a apucat de cântat la 12 ani, iar talentul lui a fost remarcat imediat. Cei care l-au auzit cântând la taragot au rămas uimiţi.

Andrei este elev în clasa a VIII-a şi s-a apucat de cântat la taragot de, doar, 2 ani. “Tata a cumpărat mai demult două fluiere. Mergeam la fotbal şi într-o zi i-am spus tatălui meu: nu mai merg la fotbal, merg să cânt!”, povesteşte Andrei.

A fost remarcat de profesorul Gheorghe Bădău din Cîmpeni care l-a ”încorporat” în ansamblul folcloric ”Arieşul”, alături de care a participat la mai multe spectacole. În 2016, taragotistul de doar 14 ani a participat la Târgul de pe Muntele Găina împreună cu Căluşarii de la Cib, care au obţinut locul doi în concurs, în mare parte datorită instrumentiştilor care i-au acompaniat.

Muzica pentru mine este un mod de a mă relaxa, este o activitate pe care o fac tot timpul cu plăcere. Consider că este un mod prin care orice om îşi poare exprima stările sufleteşti. Muzica este scopul meu principal în viaţă”, spune Andrei Haneş.   Tânărul se ”antrenează” minim 2 ore pe zi, dar are zile când reptă chiar şi 8 ore. A început să înveţe muzică în adevăratul sens al cuvântului de la profesorul Niţu Selagea din Abrud, pe care l-a considerat ca un bunic, iar dupa moartea acestuia, a început să ia lecţii în particular alături de Horia Tanislav, profesor de muzică la Zlatna. Mentorul său este Nică Porcar, un vestit taragotist de pe Valea Ampoiului. Andrei Haneş a cîntat la Congresul Spirtualităţii Româneşti, alături de maestrul Dumitru Fărcaş. La îndemnul acestuia, tânărul taragotist va urma cursurile Liceului de muzică de la Cluj din toamnă.

Video:

 

Sursa:adevarul.ro