IAşii sărbătoresc IA


Primăria Municipiului Iaşi și Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova organizează cea de-a IV-a ediţie a manifestării IAşii sărbătoresc IA în perioada 24-25 iunie 2017 pe Strada Ștefan cel Mare și Sfânt din Municipiul Iaşi.

Manifestarea din acest an, una inedită, se va derula în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului RomânIA Autentică. Acest Festival, cu rădăcini pe meleagurile natale ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, are ca principale obiective promovarea tradițiilor și meșteșugurilor românești, a frumuseții meleagurilor românești și, cu predilecție, a zestrei lăsată moștenire neamului românesc de către strămoșii trăitori în alte veacuri, obiective urmărite de peste un deceniu și de asociația noastră.

Desigur, într-un context mai amplu, manifestarea se va derula și sub semnul Zilei Universale a Iei (24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor), reunind circa 20 de meşteri şi creatori populari din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Prahova și Argeș. Meșteriivor ilustra în primul rând portul popular, dar în conexiune cu alte meşteşuguri tradiţionale apropiate ca tematică: textile tradiţionale, confecţionarea opincilor, prelucrarea pielii, podoabe şi bijuterii, adică acele meşteşuguri circumscrise de secole industriei casnice arhaice, manifestarea de la Iași dorindu-se a fi un modest omagiu pe care vechea capitală a Moldovei îl aduce făuritorilor și purtătorilor iei, această adevărată nestemată identitară a neamului nostru. Unii dintre meșterii prezenți vor face demonstrații (atracția urmând a fi stativele aduse de familia Ivănușcă de la Todireni, județul Botoșani), cu toții fiind îmbrăcați în portul popular specific zonelor de proveniență.

Lista meșterilor populari participanți

Industrie casnică (port/costum popular)

Zoiţanu Maria, Mihai Viteazul-Ungureni-Botoşani

Cojocaru Aurica, Mihai Viteazul-Ungureni-Botoşani

Ivănușcă Maria-Daniela, Todireni-Botoșani

Șlincu Adriana, Todireni-Botoșani

Livadaru Mariana, Todireni-Botoșani

Hojbotă Veronica, Mănăstirea Humor-Suceava

Hojbotă Adriana, Mănăstirea Humor-Suceava

Todici Maria, Pipirig-Neamţ

Otavă Maria, Dumbrava Roșie-Izvoarele-Neamţ

Neamţu Maria, Nemţişor-Vânători-Neamţ

Coroba Ginu, Breazu-Prahova

Stanciu Maria, Sinaia-Prahova

Prelucrarea pielii

Vasiliu Eugenia, Iași

Dudanu Vasile, Suseni-Grumăzeşti-Neamţ

Ciubotăriţa Constantin, Joldeşti-Vorona-Botoşani

Podoabe și bijuterii

Paşaniuc Sorin, Hlincea-Ciurea-Iaşi

Vîlcu Vasile, Iași

Negru Domnica, Iași

Gheorghian Elena, Suceava

Produse culinare tradiționale

Onu Andrei, Bascov-Argeș