Primarul Chirica a MINTIT in privinta dosarului “Skoda“ !!

Mașinile le-au luat în februarie, actele le-au măsluit în iulie. Toți șefii Primăriei au comis frauda. Hordilă, fost director al Poliției Locale, spune că referatul pe baza căruia s-au cumpărat cele patru Skoda a fost făcut după plecarea sa din funcție. El a părăsit postul în iunie 2013, dar documentul aprobat de Mihai Chirica are data 1 februarie 2013. În realitate, Liviu Hliboceanu, noul șef al Poliției Locale a măsluit actul în luna iulie. Referatul a primit un număr de înregistrare fals, înlocuind adeverința de salariat pentru un credit. Mai gravă decât cumpărarea mașinilor a fost ascunderea adevărului prin fraudă.

O declarație tranșantă a fostului șef al Poliției Locale, Alexandru Hordilă, aduce Dosarul Skoda într-un punct nevralgic. Acesta a afirmat că referatul Poliției Locale pe baza căruia au fost cumpărate cele patru mașini pentru șefii Primăriei a fost scris la câteva luni de la achiziție.

Conspirația șefilor din Primărie

Iată declarația lui Alexandru Hordilă: „Toate referatele de necesitate către Primărie trebuia să le fac eu, în calitate de ordonator terțiar de credite, tot așa cum ceream bani de la Primărie pentru orice lucrare, salarii sau achiziții. Referatul a fost făcut de Hliboceanu, fără să țină cont de nimic. În fapt, referatul e făcut după mult timp, după luni de zile de la achiziție. El când a făcut referatul, eu plecasem, nu mai eram director al Poliția Locală”. Menționăm că acestuia i-au fost luate declarații și de către DNA Iași.
Alexandru Hordilă a plecat din postul de director general al Poliției Locale pe 3 iunie 2013, fiind succedat în funcție de Liviu Hliboceanu. Ipoteza lansată este că abia în vară a fost redactată cererea, mai exact în iulie, aceasta fiind antedatată în fals. Oficial, aceasta apare înregistrată cu nr. 791 și apare ca fiind scrisă pe 1 februarie 2013, deci cu cinci luni înainte.
Dacă ipoteza este reală, înseamnă că șefii Primăriei cercetați în acest dosar, fostul primar Gheorghe Nichita, actualul primar Mihai Chirica și directorul tehnic Dumitru Tomorug, nu doar că au făcut o achiziție considerată ilegală, ci au și conspirat pentru ștergerea urmelor.

Legea le interzicea achiziția

De ce era nevoie de Hliboceanu? Pentru că Primăria lansase procedura de achiziționare a patru mașini Skoda în leasing operațional fără a respecta OUG 34/2009, care interzicea achiziția de autoturisme de către autoritățile locale, sub orice formă: cumpărare, leasing sau închiriere. Exceptate erau instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Conform declarațiilor date până în acest moment, cronologia a fost următoarea:
1. Șeful Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă, propune achiziția a patru mașini noi, după ce leasingul celor anterioare se apropia de sfârșit
2. Primarul Gheorghe Nichita aprobă achiziția, iar viceprimarul Mihai Chirica preia ducerea la bun sfârșit a operațiunii
3. Caietul de sarcini și licitația avantajează o singură firmă, Open Service, dealerul Skoda din Iași, unde socrul lui Chișcă era acționar
4. Cele patru mașini sunt luate cu încălcarea legii, în aprilie 2013
5. În luna iulie, Liviu Hliboceanu face referatul în fals, ca și cum ar fi fost scris în februarie. Șefii Primăriei încearcă să ascundă încălcarea legii.

Minciunile în serie ale lui Chirica

În referatul procurorului care a întocmit dosarul se menționează că fostul viceprimar Mihai Chirica, actual primar al Iașului, a fost cel care a semnat așa-zisul referat al Politiei Locale și că trebuia să știe că Liviu Hliboceanu nu avea dreptul de a face acea solicitare. O puteau face doar Alexandru Hordilă, director general al Poliției Locale, sau adjunctul său, Aurel Harabulă.
Camera de Conturi Iași descoperă tărășenia la controlul din 2014 pentru anul anterior. Raportul Curții de Conturi nu este dat publicității, invocându-se existența unui dosar penal pe acest subiect. Neoficial, surse autorizate din cadrul inspectorilor au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că referatul întocmit în fals a fost identificat încă de la început: „Nu a fost o greșeală nevinovată, cum ar fi fost dacă nu cunoșteau acea ordonanță. Cei care au cumpărat știau prea bine că nu au voie să cumpere așa ceva și au căutat prin jur, să vadă în numele cui pot face achiziția. Acele mașini n-au fost nicio secundă la Poliția Locală”.
Dezvăluirea finală este că inspectorii Camerei de Conturi au înaintat concluziile la Parchet, unde era deja un dosar penal in rem pentru fapte de fals. Chirica a mai mințit o dată săptămâna trecută, când a declarat că raportul Curții de Conturi le-a dat dreptate. De asemenea, a mințit și când a spus că nu are calitatea de cercetat în acest dosar, deși, în realitate, are calitate de suspect încă din decembrie 2016.
Contactat, primarul Mihai Chirica nu a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Sursa : Reporter IS