Leacuri băbeşti cu legume şi fructe

Într-un ghid de leacuri băbeşti şi remedii tradiţionale apărut în Colecţia „Medicina naturistă” se vorbeşte pe larg despre alimentele, fructele şi legumele care au acţiune binefăcătoare asupra organismului.

Despre fragi se spune că sunt foarte potriviţi pentru cei care suferă de gută şi reumatism. Zeama de lămâie amestecată cu glicerină în părţi egale face minuni pe timp de iarnă la ten şi mâini.

Lăptuca are putea de a linişti nervii. „Dacă se pisează tulpina de lăptucă într-un vas cu apă caldă, se obţine apa de lăptuci care, luată cu lingura, potoleşte nervii aţâţaţi, aduce somn, linişteşte tusea, mai ales tusea măgărească. Întrebuinţată ca salată, e răcoritoare şi uşor de mistuit. Frunzele de lăptucă fierte în apă dau un lichid care are proprietatea de a înmuia pielea şi de aceea ne putem spăla cu el pe faţă şi pe mâini”, se arată în ghid.

Merele, mai ales coapte, sunt bune pentru cei care au dureri de ficat. Cidrul sau mustul de mere este bun pentru cei cu gută ori cu dureri de încheieturi, se arată în ghid.

Despre sparanghel se spune că stârneşte pofta de mâncare.

„Rădăcina de sparanghel împreună cu rădăcinile de pătrunjel, mărar, ţelină, fierte în apă şi cu puţin zahăr, dau un sirop care, luat înaintea mesei, deşteaptă pofta de mâncare”, se mai arată în acelaşi ghid.

Strugurii sunt buni pentru ficat şi rinichi. Aşa se face că foarte mulţi bolnavi se simt mai bine după o cură de toamnă cu struguri. Orice problemă medicală aveţi, în primul rând adresaţi-vă unui medic, nu vă trataţi singuri.

Sursa:adevarul.ro