Adormirea Maicii Domnului, tradiţii şi obiceiuri.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare – asa cum mai este cunoscuta in popor – este una dintre cele mai mari sarbatori crestine.

Adormirea Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

Pe data de 15 august, crestinii ortodocsi, dar si greco-catolicii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului, zi in care Fecioara Maria s-a mutat din viata pamanteasca la cer. Se spune, despre trecerea in lumea de dincolo, ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger. Traditia arata ca, dupa ce a stat trei zile in mormant, trupul Maicii Domnului a fost luat de catre Hristos in Imparatia Cerurilor.

Pe 15 august, crestinii merg la biserica, la slujba. In ceea ce priveste obiceiurile romanesti legate de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, trebuie mentionat ca sunt variate si difera de la o zona la alta.

In dimineata acestei zile, femeile se duc la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, ele merg la cimitir si tamaiaza mormintele celor dragi. De Sfanta Maria Mare, se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla totodata cum va fi toamna ce se apropie si se culeg flori care se pun la icoane si care sunt bune pentru vindecarea unor boli.

Sfanta Maria Mare este invocata de fete pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, dar si alte momente de grea incercare prin care trec oamenii.

Potrivit unei superstitii vechi, in ziua de Sfanta Maria Mare, credinciosii ar trebui sa nu isi tunda parul. De asemenea, in aceasta zi de sarbatoare, nu este bine sa mergi inapoi pentru ca atragi tristetea Maicii Domnului.

O alta superstitie spune ca nu este bine sa se aprinda focul in soba pentru ca este un gest care atrage boala, dar si ghinionul.

Ciobanii coboară oile de la munte (La Sântamaria Mare / Tulesc oile la vale!), barbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor, spurcată de cerb, şi dormitul pe prispa casei.

De Sfânta Marie, fetele poartă o plantă numită „năvalnic”, care ar avea puterea să aducă petiţori. Dacă în apropierea zilei Sfintei Mării înfloreau trandafirii, era un semn că toamna va fi lungă.
În sudul ţării se angajau pândarii la vii şi se montau sperietorile împotriva păsărilor.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Tot acum se deschid târgurile şi iarmaroacele. Perioada dintre cele doua Sântămarii, Sântămăria Mare (15 august) si Sântămăria Mica (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

In 15 august este celebrata si Ziua Marinei dat fiind faptul ca Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii si in orasele dunarene sunt organizate serbari la care romanii participa in numar mare, an de an.

sursa – digi24.ro