De ce sunetele din natură combat stresul VIDEO

O plimbare în natură, într-o pădure când e vreme bună sau pe malul mării, te poate încărca pozitiv, conferindu-ți o stare de pace sufletească. Nu trebuie decât să te concentrezi asupra peisajului și a sunetelor din jur și să elimini energiile negative care nu duc la nimic bun.

Oamenii de știință au descoperit că ciripitul păsărilor, susurul izvoarelor, freamătul codrilor, sunetul valurilor mării, adierea vântului pot contribui la eliminarea stresului, ameliorează stările anxioase și depresia și te ajută să te concentrezi la ceea ce ai de făcut.

Conform cercetătorilor, simplul fapt că asculți o înregistrare care redă cu exactitate sunetele liniștite provenite din natură poate să modifice pozitiv ritmul cardiac și conexiunile din creier, notează health.com. Sunetele provenite din mediul exterior (fie ele și înregistrate) schimbă conexiunile neuronale și reduc instinctul natural de supraviețuire în situațiile de criză, acela de „a lupta sau a fugi“. Astfel, mintea și restul corpului se relaxează și se concentrează doar la sunetele din natură și practic blochează stresul.

Oamenii de știință englezi, pentru a observa care este legătura dintre creier, corp și zgomotul de fundal, au făcut un studiu la care au participat 17 adulți sănătoși. Lor li s-au dat să asculte pentru 5 minute, sunete din natură și sunete provocate de oameni. În tot acest timp, li s-a scanat activitatea cerebrală cu ajutorul imagisticii prin rezonanța magnetică și  li s-au monitorizat bătăile inimii, respirația, presiunea arterială, temperatura, digestia și metabolismul.

Sfat

Dacă ești la muncă și simți nevoia de liniște și nu mai faci față stresului zilnic, poți asculta la căști o muzică relaxantă din natură.

După ce au studiat rezultatele imagistice ale activității cerebrale, cercetătorii au observat că stările subiecților au variat în funcție de sunetele ascultate. Astfel că, sunetele din natură au determinat o mai mare atenție externă (atunci când obiectul atenției provine din exterior), iar sunetele artificiale au fost asociate cu o mai mare atenție internă (când obiectul atenției se afla în planul conștiinței, al vieții psihice. Acest tip de atenție ține de latura noastră interioară, spre exemplu, de griji, stres, amintiri).

În ceea ce privește bătăile cordului, sunetele provenite din natură au ajutat inima să se liniștească, au redus palpitațiile, ceea ce a contribuit la relaxarea întregului organism, înlăturând senzația de pericol cauzat de stres și griji.