Cum păstrăm căldura în locuinţă pe timp de iarnă

Toamna se apropie de sfârşit, în timp ce iarna stă să bată la uşa. Încălzirea locuinţei vine cu cheltuieli tot mai mari, odată cu creşterea preţurilor la gazele naturale şi curentul electric.

Specialiştii susţin că, dacă ţinem cont de unele trucuri, putem să facem economii şi în acelaşi timp să avem un confort termic adecvat în locuinţă.

„Chiar şi ferestrele tip termopan înregistrează pierderi de căldură, prin geamuri. Pentru a diminua aceste pierderi este recomandat să avem perdele vaporoase cu draperii dense, eventual chiar dublate, pe verso, cu un strat termoizolator care nu va permite căldurii să iasă din casă”, ne-a explicat Alina Ciorna, expert în amenajări de locuinţe.

Un alt truc folosit este acumularea căldurii oferite de soare în timpul zilei. Ferestrele vor fi descoperite în fiecare dimineaţă însorită, pentru a permite căldurii să pătrundă în interiorul casei. Imediat după apusul soarelui se trag draperiile.

“Chiar dacă vi se par inestetice, odată ce o să mascaţi caloriferele randamentul lor nu va mai fi unul maxim. Cel mai bine este să nu fie acoperite”, susţine Alina Ciorna.

Pierderi de căldură se înregistrează şi prin zidurile exterioare, mai ales atunci când stratul termoizolator exterior lipseşte cu desăvârşire. O altă metodă este mutarea pe timp de iarnă a pieselor mari de mobilier pe peretele exterior. În acest fel o să obţine o mai bună izolaţie termică a încăperii.

Uşile încăperilor răcoroase ar fi bine să fie ţinute închise, pentru a opri fluxul aerului rece să pătrundă în camerele încălzite. Golul de sub uşile respectivelor încăperi ar putea fi umplut cu nişte pernuţe lungi şi înguste, ce se pot face din haine sau ţesături vechi. Aceleaşi pernuţe pot fi folosite şi pentru o mai bună izolare a ferestrelor. O metodă mai modernă este aplicarea unui burete special în partea inferioară a uşilor.

Sursa:adevarul.ro