Prognoza vremii pentru săptămâna 16 – 22 octombrie

Urmatorul interval va fi dominat de un solid regim anticiclonic, o foarte intinsa arie de presiune ridicata urmand sa puna stapanire pe cea mai mare parte a Europei. Astfel, indeosebi in prima parte a saptamanii vom avea parte de o vreme frumoasa si calda, insa cerul senin si vantul slab vor favoriza aparitia inversiunilor termice dupa apusul Soarelui, astfel incat noptile si diminetile vor fi destul de racoroase (cu minime usor sub pragul de inghet in depresiunile din estul Transilvaniei), iar amplitudinile termice diurne vor fi ridicate. In a doua parte a saptamanii stabilitatea vremii va fi usor zdruncinata de cateva pasaje frontale slabe, insa precipitatiile asteptate sa cada vor fi nesemnificative, iar temperaturile vor scadea doar usor.
Marti si miercuri se vor atinge chiar si 26-27 de grade Celsius in sudul tarii, advectia de aer cald urmand sa fie amplificata (sau cel putin mentinuta) si de ciclonul extratropical Ophelia, care prin directia sa de deplasare (SSV – NNE) va mentine circulatia de blocaj mai ales in zona Europei estice, care va fi ferita cateva zile bune de influenta oricarui front atmosferic.

Luni vremea va fi frumoasa si calda in toata tara. Dimineata izolat in Transilvania se va forma ceata (pe vai si in depresiuni), insa aceasta se va disipa rapid odata cu aparitia primelor raze de soare. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 21-25 de grade in Crisana, Banat si Oltenia si 20-24 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate doar in Delta Dunarii.