Ziua mondială a solului

În fiecare an, la 5 decembrie, este celebrată Ziua mondială a solului, cu acest prilej se dorește atragerea atenției asupra importanței menținerii unui sol sănătos și a susținerii gestionării durabile a resurselor solului.

Parteneriatul global pentru sol a stabilit pentru Ziua mondială a solului 2017 tema “Îngrijirea planetei pornește de la sol”. Solul este o resursă naturală finită, iar 95% din hrana noastră este produsă de acesta. Cu toate acestea, în ciuda rolului esențial pe care îl joacă între mijloacele de trai ale omului, se înregistrează o creștere, la nivel mondial, a degradării calității solului din cauza practicilor nepotrivite de gestionare, a presiunii populației care determină o intensificare nesustenabilă și inadecvată de folosire a acestei resurse esențiale, potrivit paginii dedicate zilei de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO — Food and Agriculture Organization of the United Nations) (www.fao.org/world-soil-day/en/).

Cu prilejul marcării acestei zile, FAO pune la dispoziția organizatorilor postere, materiale informative privind importanța calității solului în asigurarea hranei la nivel planetar, a sănătății ecosistemelor și necesitatea abordării unei gestionării durabile a solului, materiale a căror descărcare, utilizare și difuzare este gratuită. Campania pentru marcarea Zilei mondiale a solului are drept scop informarea oamenilor asupra necesității conservării și restaurării solului. Cel mai mare magazin terestru de carbon se găsește în sol, astfel, încât, conservarea lui contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la atenuarea efectelor acestora. Menținerea și îmbunătățirea calității solului la nivel mondial fiind esențiale.

Uniunea Internațională a Științelor Solului a propus, în 2002, marcarea Zilei mondiale a solului, pentru a sublinia importanța solului ca o componentă fundamentală a sistemului natural și ca factor care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor.

Recunoscând rolul fundamental al solului în asigurarea securității alimentare și având în vedere provocările enorme pentru gestionarea durabilă și protecția solului Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, în perioada conducerii asigurată de Regatul Thailandei și în cadrul Parteneriatului global pentru sol, a susținut celebrarea oficială a Zilei mondiale a solului, cu scopul conștientizării la nivel mondial a importanței acestuia. Conferința FAO din iunie 2013 a aprobat în unanimitate marcarea acestei zile și a cerut Adunării Generale a ONU adoptarea oficială a acesteia.

În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a decis sărbătorirea acestei zile la 5 decembrie, data fiind și ziua de naștere a fostului rege al Thailandei Bhumibol Adulyadej (1946-2016), cel care a susținut oficial marcarea acestei zile. În 2016, cu prilejul marcării zilei a fost adus și un omagiu celui care a fost regele Bhumibol Adulyadej, timp de șapte decenii.

Adunarea Generală a ONU a declarat anul 2015 — Anul Internațional al Solurilor prin Rezoluția 68/232, din 20 decembrie 2013, printre obiectivele acestuia numărându-se și cel de promovare de politici și acțiuni eficiente pentru managementul durabil și protecția resurselor de sol.

Sursa:mediafax.ro