Comoara din scorbură şi vocea divinităţii

Partea I

Nu multă lume ştie că la Vâlcea există o icoană făcătoare de minuni pictată pe ambele feţe. În plus, în întreaga lume nu mai există decât trei exemplare asemănătoare şi toate în locuri celebre. Timp de două secole, a fost ferecată în argint, motiv pentru care nu s-a ştiut despre existenţa icoanei de pe verso.

O comoară istorică, unul dintre cele mai speciale şi mai valoroase lăcaşuri de cult din România se află în apropiere de Râmnicu-Vâlcea, la 25 de kilometri depărtare şi la doar 10 kilometri de staţiunea Băile Govora. Legenda locului spune că a fost construit pe locul şi din lemnul unui stejar secular în care s-a găsit o icoană făcătoare de minuni.

Mănăstirea „Dintr-un Lemn”, din comuna Frânceşti, este una dintre cele mai cunoscute aşezări monahale din întreaga ţară. Apariţia şi existenţa sa este strâns legată de o icoană cu două feţe. Multă vreme a fost cunoscută doar cea cu chipul Maicii Domnului.

Situată într-un cadru feeric, înconjurată de stejari seculari, de o frumuseţe rară şi cu o istorie bogată, ce este strâns legată de eroii aviaţiei şi ai nauticii, mănăstirea a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XVI-lea.

Comoara din scorbură şi vocea divinităţii  

„A luat fiinţă la începutul secolului al XVI-lea, odată cu descoperirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului”, povesteşte măicuţa Teodosia Barac, într-un clip de promovare a staţiunii din apropiere.  „De fapt, pe aceste locuri nu era decât un codru de stejari seculari pe acele vremuri. Şi aici se nevoia un pustnic. El este cel care a descoperit icoana făcătoare de minuni, adăpostită în scorbura unuia dintre stejari.

Tradiţia ne spune că stejarul respectiv era atât de mare încât abia putea fi cuprins de 6 – 7 persoane cu braţele întinse. În urma descoperirii icoanei, el auzea o voce din icoană spunând: „dorinţa mea este ca tu să zideşti aici, din acest copac, o mănăstire”. Din acest motiv, el se hotărăşte şi ridică doar cu materialul acelui arbore această bisericuţă.

De aici a rămas şi denumirea de „Mănăstirea Dintr-un Lemn”, masa sfântului altar fiind ridicată iniţial chiar din trunchiul stejarului purtător de icoană”, mai spune măicuţa-stareţă.

Icoana Făcătoare de Minuni, partea din faţă, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea, Foto: Arhiva personală

Faima icoanei şi a bisericuţei a ajuns peste hotare în urmă cu patru secole

Povestea ne este confirmată şi de directorul Direcţiei Judeţe de Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, care aduce completări. Aşa aflăm că Sfânta Mănăstire „Dintr-un Lemn”, de la Frânceştii Vâlcii, adăposteşte una dintre cele mai rare comori ale spiritualităţii ortodoxe şi ale patrimoniului cultural naţional: Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul – “Hodighitria”.

„Cea mai veche descriere a icoanei şi a bisericuţiei de la Frânceşti o găsim la călătorul sirian Paul de Alep, care ajunge aici în 1657, împreună cu părintele său, Patriarhul Macarie al Antiohiei. Arhidiaconul din Alep este impresionat de povestea auzită cu această ocazie, despre monahul din vechime care a găsit icoana în scorbura stejarului secular şi care a auzit vocea divinităţii.”

Sursa:adevarul.ro