Ce este frâna de motor și când putem să o folosim?

In anumite momente al vietii noastre de soferi este nevoie de un pic de experienta si atentie. Adica, este important sa stim cand si cum sa folosim frana. Bine, o sa spuneti ca asta este primul lucru pe care il invatam atunci cand incepem lectiile de sofat, dar noi ne referim la o alta frana: frana de motor.

Imi aduc aminte ca am fost de-a dreptul inspaimantat atunci cand a venit prima iarna pentru mine, ca proaspat sofer. Da, pentru ca nu stiam exact care e treaba cu frana de motor si mi-a fost un pic frica.

De aceea, m-am gandit sa vorbim un pic despre frana de motor. Nu de alta, dar daca as fi fost inspirat sa citesc despre asta inainte de a ma urca la volan pentru prima data, iarna, as fi fost poate un pic mai linistita. Si da, suntem aici sa va dam informatii importante, ca sa nu aveti nicio grija atunci cand va urcati la volanul masinii.

Ce este frana de motor?

Asa cum va spuneam, inainte de a pleca la drum, in prima mea iarna ca sofer, auzisem de frana de motor, dar nu stiam exact ce este aceasta. Frana de motor se actioneaza prin retrogradarea unei trepte de viteza cu ajutorul motorului, fara sa apasam frana propriu-zisa.

La unele motoare, adica la cele pe benzina, daca luam piciorul de pe acceleratie, vom observa o scadere a vitezei. Asta inseamna ca in motor clapeta de acceleratie se inchide si nu mai lasa aerul sa intre, in acel moment fiind taiata si alimentarea cu carburant.

E bine sa folosim frana de motor sau cea mecanica?

Specialistii in domeniu spun ca este bine sa folosim frana de motor. De ce? In primul ran pentru ca vom economisi carburant, iar in al doilea rand pentru ca aceasta este o masura suplimentara de siguranta (in cazul in care ramanem fara frana).

sursa: cars.ro