Daca ai trecut prin asa ceva, depune o reclamatie. Nu trebuie sa dai bani ca sa primesti documentul!

Unii dintre ieseni au fost obligati sa scoata bani din buzunar pentru a intra in posesia unui document care este distribuit gratuit. Este adevarat ca exista o taxade 15 lei pe care titularul o plateste, dar numai in situatia in care a deteriorat sau a pierdut acest document. Asiguratii care au fost obligati sa plateasca 15 lei pentru a obtine cardul de sanatate nu se afla nici intr-o situatie din cele mentionate. Pur si simplu, acestia nu au primit cardul la domiciliu si trebuiau sa se deplaseze la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi pentru a intra in posesia cardului. Pentru ca de la 1 mai 2015 documentul a devenit obligatoriu si asiguratul trebuie sa il prezinte ori de cate ori apeleaza la un furnizor de servicii medicale, iesenii respectivi s-au deplasat la CAS pentru a primi cardul. Nu s-au prezentat pana acum la CAS Iasi din cauza problemelor de sanatate, dar si a varstei inaintate. Au sperat ca medicul de familie se va deplasa sa ridice cardurile si ei vor avea posibilitatea sa le ia de la cabinetul acestuia. In final, au fost obligati sa trimita copiii sa le ridice cardul de la CAS. Vineri, 3 iulie, acestia s-au prezentat la sediul CAS, la camera 4, si au solicitat sa le fie eliberate cardurile de sanatate ale parintilor. 

“Am prezentat cererile si pe baza CNP-urilor parintii au fost cautati in baza de date. Doamna din fata calculatorului mi-a spus ca ambii sunt asigurati, li s-au emis cardurile, dar sunt declarate pierdute. Am explicat ca parintii mei nu au primit cardurile de sanatate si nu aveau cum sa le piarda. Pana a venit la Casa de Sanatate, tatal meu a discutat cu postasul pentru a vedea daca nu cumva a dat documentul altei persoane si a avut o discutie si cu medicul de familie. Ambii i-au confirmat ca nu au avut niciodata cardurile parintilor. Ei sunt in varsta, sunt bolnavi si au tratament zilnic. Mi s-a spus ca trebuie sa platesc cate 15 lei pentru fiecare ca sa li se elibereze un nou card. Am scos bani din buzunar, am platit si peste doua luni vor primi cardurile. Nu este normal sa plateasca pentru ceva ce nu au avut, nu au primit”, au declarat copiii batranilor. Intr-o situatie asemanatoare au fost si alti ieseni. Directorul CAS Iasi a declarat ca asa ceva nu exista si nu crede ca li s-a cerut bani pentru cardul pe care nu l-au primit. 

“Angajatii care se ocupa de eliberarea cardurilor de sanatate nu pot sa spuna ca este pierdut, pentru ca nu au de unde sa stie acest lucru. Asa ceva nu exista. Se plateste 15 lei pentru un nou card de sanatate in situatia in care asiguratul l-a deteriorat sau l-a pierdut. Este posibil sa existe o problema la postas. Noi avem si borderourile cu semnaturile asiguratilor care au primit cardul prin posta. Daca se constata ca pentu acesti asigurati cardurile au fost emise si distribuite si nu este semnatura lor, atunci trebuie sa plateasca Posta si voi depune si o plangere. Mai exista posibilitatea ca postasul sa fi lasat cardurile la rude si sa nu ii fi anuntat. Dar exista si situatia in care sa nu fi fost emise. Voi face verificari amanuntite pentru a vedea ce s-a intamplat”, a declarat ec. Robert Danca, director-presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Iasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *