Ziua ”Zero discriminare”

Ziua ”Zero discriminare” este marcată în fiecare an, începând din 2014, la 1 martie, la iniţiativa UNAIDS – Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA.

Campania ”Zero discriminare” se doreşte a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova şi sărbători diversitatea, toleranţa şi incluziunea şi de a acţiona împreună pentru a pune capăt discriminării.

Cu ocazia zilei ”Zero discriminare”, UNAIDS subliniază dreptul fiecăruia de a nu fi discriminat. Astfel, se arată pe site-ul UNAIDS (www.unaids.org), nimeni nu ar trebui să fie vreodată discriminat din cauza vârstei, sexului, identităţii de gen, orientării sexuale, vreunui handicap, rasei, etniei, limbii, stării de sănătate (inclusiv HIV), localizării geografice, statutului economic sau statutului de migrant, sau din oricare alt motiv. Din păcate, totuşi, discriminarea continuă să submineze eforturile de a realiza o lume mai dreaptă şi echitabilă. Mulţi oameni se confruntă zi de zi cu discriminarea, legat de cine sunt ei sau de ceea ce fac.

Discriminarea nu va dispărea fără o abordare activă a unor aspecte precum ignoranţa, practicile şi credinţele care o alimentează, se mai arată pe site-ul www.unaids.org. Stoparea discriminării necesită o acţiune din partea tuturor. Ziua ”Zero discriminare” reprezintă o ocazie de a sublinia faptul că toţi putem lua parte la transformare şi putem lua atitudine în direcţia unei societăţi mai corecte şi mai echitabile.

Iniţial, campania ”Zero discriminare”, lansată de USAID, a pornit de la nevoia de informare şi sensibilizare a comunităţii în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecţiei cu HIV şi a învinge această teribilă maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea faţă de persoanele cu HIV le face pe acestea să-şi ascundă boala, fapt ce duce, în consecinţă, la răspândirea acesteia.

În 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internaţionale ”Zero discriminare”. Ca simbol al acestei zile a fost ales fluturele. Michel Sidibé a lansat Ziua ”Zero discriminare” pe 27 februarie 2014, în cadrul unui amplu eveniment desfăşurat la Beijing, în China. ”Răspunsul în faţa SIDA a oferit omenirii lecţii importante de toleranţă şi compasiune”, a declarat Michel Sidibé. ”Se ştie că atât dreptul la sănătate cât şi dreptul la demnitate aparţin tuturor. Lucrând împreună, ne putem transforma, putem transforma comunităţile noastre şi lumea noastră astfel încât să se ajungă la zero discriminare”, a spus directorul executiv al UNAIDS.

Eradicarea SIDA până în anul 2030 este o parte integrantă a obiectivelor de dezvoltare durabilă care au fost adoptate în unanimitate de către statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015.

În cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului Coordonator al Programului UNAIDS, a fost adoptată o nouă strategie, pentru a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, conform site-ului www.unaids.org. Strategia UNAIDS pentru perioada 2016-2021 este una dintre primele strategii din cadrul sistemului ONU, aliniate obiectivelor de dezvoltare durabilă, care stabilesc cadrul pentru politica de dezvoltare la nivel mondial în următorii 15 ani, inclusiv în ceea ce priveşte eradicarea epidemiei de SIDA până în 2030.

În conformitate cu Rezoluţia A/Res/70/228, Adunarea Generală a ONU a convocat în perioada 8-10 iunie 2016, la sediul ONU din New York, o reuniune la nivel înalt privind HIV/SIDA. Cu acest prilej a fost adoptată Declaraţia politică din 2016 a ONU privind stoparea SIDA, care conţine mai multe angajamente urgente în acest sens. Printre acestea se numără reducerea numărului de noi infecţii cu HIV la mai puţin de 500.000 până în 2020, reducerea deceselor asociate cu SIDA la mai puţin de 500.000 până în 2020, precum şi eliminarea stigmatizării şi a discriminării legate de HIV până în 2020.

În ceea ce priveşte campania antidiscriminare, numeroase organizaţii promovează activ această cauză prin diferite activităţi, pentru a evidenţia dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naţionalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educaţie şi credinţă.

Sursa:agerpres.ro