Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

Dezvoltator de locuințe: ”Prima Casă a ajuns să creeze monștri”

Programul de creditare imobiliară cu garanția statului Prima Casă a determinat dezvoltatorii să construiască produse imobiliare care să se plieze pe tiparul impus de acesta și a ajuns să creeze monștri, a declarat Geo Mărgescu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Forte Partners.

El subliniază că programul guvernamental nu şi-a atins, decât în mică măsură, scopul economic, acela de a stimula construcţiile de locuinţe noi, dat fiind faptul că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piaţa de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piaţa locuinţelor noi, programul nu a stimulat construcţia de locuinţe de calitate, accentul fiind pus asupra preţului. „Acest program a ajuns să creeze monştri”, a declarat reprezentatul Forte Partners în cadrul unei conferinţe organizată de imobiliare.ro.

„Piaţa rezidenţială e foarte sensibilă la preţ. Totul costă. Dezvoltatorul face lucrurile astfel încât să poată vinde repede şi bine”, explică Andreea Comşa, CEO Premier Estate Management.

În ceea ce priveşte scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-şi achiziţioneze o casă –, reprezentanta Premier Estate este de părere că, în special în marile oraşe, acesta nu a prea fost atins. Astfel, mulţi cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanţare au preferat să contracteze un credit co-garantat de către stat datorită avansului mai redus.

Pe fondul diminuării treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, consideră că programul guvernamental nu mai este necesar pentru piaţă în momentul de faţă – o dovadă clară în acest sens fiind situaţia consemnată anul trecut, când, pe fondul epuizării fondurilor alocate de către stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%.

„Problema cu programul Prima Casă este că a durat prea mult”, punctează ea. În 2009, când a apărut, acesta a adus un reper financiar important în piaţă, ajutând astfel la deblocarea sa. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „Când se va opri acest program, nu se va întâmpla nimic”, este de părere reprezentanta Kiwi Finance.

Strategia statului este aceea de a-şi reduce gradual intervenţia în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunţată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2021, în contextul dezvoltării pieţei creditului ipotecar şi a creşterii accesului populaţiei la produsele standard ale băncilor. În 2019 şi 2020 sunt alocate granţii în valoare de două miliarde de lei pe fiecare an, iar în 2021, plafonul se reduce la 1,5 miliarde de lei.

sursa: capital.ro