Situațiile neașteptate în care rămâi fără plăcuțele de înmatriculare

In caz ca nu stiai, Politia Rutiera poate face ceva mai multe lucruri decat sa-ti dea amenda si sa-ti retina permisul de conducere. De exemplu, iti poate lua placutele de inmatriculare, moment in care tu nu mai ai voie sa misti masina prin fortele ei proprii, ci doar pe platforma.

Retinerea placutelor de inmatriculare este o sanctiune complementara celei de retinerea a certificatului de inmatriculare, dar, cu siguranta, este o sanctiune mult mai “dureroasa” decat amenda sau chiar decat retinerea permisului de conducere. De ce? Pentru ca atunci cand ti se retin placutele de inmatriculare, inseamna ca exista o abatere grava de la Codul Rutier, iar sansele sa ti le recuperezi sunt destul de mici.

Cea mai cunoscuta abatere pentru care ti se retin placutele de inmatriculare, impreuna cu talonul, este circulatia pe drumurile publice fara o asigurare RCA valabila. Adica daca tu nu ai asigurare la masina, reprezinti un pericol pentru ceilalti participanti si trebuie sa fii oprit de urgenta. Asa ca ramai fara placute, astfel incat sa nu mai misti masina pe propriile roti, riscand sa faci un accident. De obicei, intr-o astfel de situatie, agentii rutieri sunt intelegatori si ii dau ragaz soferului sa-si faca asigurare pe loc. Adica soferul apeleaza la un prieten sau la un birou de asigurari apropiat, se intoarce cu asigurarea valabila si isi recupereaza placutele. Dar sunt si situatii in care soferul nu are cum sa faca asigurare repede, asa ca trebuie sa ia masina cu platforma, ceea ce inseamna cheltuieli mari, pe langa amenda.

Placutele se mai retin si in alta situatie. De exemplu, daca o masina are numere straine si soferul nu poate face dovada valabilitatii documentelor. Spre deosebire de Romania, numerele din alte tari au o anumita valabilitate, iar daca acestea nu mai sunt in perioada respectiva, masina e considerata neinmatriculata, ceea ce reprezinta o incalcare a legii si duce la retinerea placutelor.

Placutele se mai retin de catre politistii rutieri in cazul in care nu sunt conforme cu standardul. Adica daca avem altfel de placute in afara de cele omologate. Aici intra placutele personalizate, cele cu litere distantate, cele cu alt font sau cu alte modificari. Din nefericire, sunt foarte multe astfel de cazuri in Romania, dar la care politistii nu se autosesizeaza si nu iau masuri. Pentru ca, in general, posesorii de placute personalizate sunt cei cu relatii, de multe ori facand parte chiar din ministerul de interne.

Inca o situatie in care poti ramane fara numerele de pe masina este atunci cand ti-ai montat cu becuri cu LED sau alte prostii la lampile care ilumineaza placuta spate. Conform legii, in Codul Rutier, art. 112, se spune clar ca ramai fara placutele de inmatriculare daca “placutele cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul ori au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate”.

 sursa: 4tuning.ro