Avans de 20% pentru o casă. Orașul din România în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult

Preţurile apartamentelor din România au crescut, în medie, cu 5,6% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele Eurostat. Constanţa conduce în topul scumpirilor de pe piaţa imobiliară, cu un avans de 20%. Iar o explicaţie a fenomentului este dată de majorarea preţurilor materialelor de construcţii.

Oferta dezvoltatorilor imobiliari sau a proprietarilor de case este în permanenţă corelată cu interesul din piaţă. Pe măsură ce creditarea s-a relaxat şi oamenii au avut mai uşor acces la bani, a crescut rapid cererea de locuinţe. Odată cu cererea, au crescut şi preţurile.

Locuinţele din Capitală s-au scumpit în medie cu 9 procente. Cele mai mari creșteri le avem în sectorul 2 – un avans de 11,7 la sută. Urmează sectorul 1 din Capitală. Aici avem o creștere de 11 procente. În sectorul 3 apartamentele și casele costă mai mult cu 9 la sută . La polul opus este sectorul 4 cu un avans de 2 procente.

„Creșterile de preț vin din mai multe surse. În primul rând discutăm de creșterea prețului de producție a unui apartament nou generat de costurile de construcție. Nu trebuie să ignorăm aceste fluctuații ale cursului leu – euro, care și ele influențează destul de mult prețul de achiziție al unui apartament”, afirmă Bogdan Ivan, analist financiar.

În marile oraşe ale României, avansul a fost încă şi mai mare.

La Timișoara prețul apartamentelor a crescut cu 12 procente față de aceeași per a anului trecut. Spre exemplu, dacă în martie 2017 prețul unui mediu pătrat util depășea cu puțin suma de 1.000 euro, un an mai târziu acesta costă aproximativ 1.200 euro.

sursa: digi24.ro