Cum se ia ITP-ul din 20 mai. Legislație înăsprită și pe piața auto second-hand

Obținerea Inspecției Tehnice Periodice în cazul vehiculelor se va face după reguli clare iar abaterile vor duce automat la suspendarea circulației autovehiculului neconform, din data de 20 mai. Tot de atunci, șoferii care nu își înregistrează mașina pe numele lor într-un interval de 90 de zile de la cumpărare nu vor mai putea să circule. Inspecția tehnică va fi filmată la calitate HD, iar cel puțin teoretic, mașinile cu deficiențe grave care pun în pericol circulația pe drumurile publice nu vor mai putea să treacă de inspecție. Acestea sunt principalele revizuiri ale legislației auto. 

Deficienţele tehnice sunt grupate în trei mari categorii. Cele minore, cu care o maşină poate primi ITP, se referă la acele defecţiuni care nu au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului.

În categoria deficienţelor majore sunt încadrate cele care pot compromite siguranţa vehiculului, pot avea un impact asupra mediului sau îi pot pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic.

Ultimele sunt deficienţele periculoase, adică acelea care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au un impact asupra mediului. Dacă o maşină are o deficienţă majoră sau periculoasă, inspecţia tehnică nu poate fi trecută, fiind necesară o nouă verificare tehnică în termen de 30 de zile.

Din 20 mai expirarea ITP duce automat la suspendarea înmatriculării maşinii, iar conducerea unei vehicul cu înmatricularea suspendată se va sancţiona cu amendă de până la 3.000 de lei. În plus, maşinile cu o vechime mai mare de 12 ani trebuie să facă ITP-ul anual, arată adevărul.ro.

Inspecția tehnică, filmată obligatoriu HD

În plus, firmele care au linii de inspecţie ITP sunt obligate să asigure, prin intermediul unui sistem video, înregistrarea activităţii, înregistrare care trebuie păstrată şi pusă la dispoziţia Registrului Auto Român (RAR) pentru eventuale verificări. Staţiile care efectuează ITP vor trebui să păstreze înregistrările video pentru o perioadă determinată de şase luni, iar sistemul de supraveghere video va trebui să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital care să permită înregistrarea la rezoluţii HD.

Adio circulației pe talonul vechi!

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, dacă în urma achiziţionării unei maşini, noul proprietar nu anunţă, în cel mult 90 de zile, autorităţile despre tranzacţie, înmatricularea vehiculului va fi suspendată. Șoferul prins circulând cu acestă maşină va risca o amendă de până la 2.900 de lei.

Sursa: libertatea.ro