Începe Litoralul pentru toți – cât costă o săptămână la mare în extrasezon!

În perioada 14 mai – 14 iunie se va desfășura programul „Litoralul pentru toți”, un program care se adresează tuturor turiștilor români, oferind o plajă largă de opțiuni și tarife. Hotelierii încearcă în acest mod să lungească sezonul estival și să dea posibilitatea anumitor persoane să vină la mare la prețuri scăzute. Același program se va derula și în luna septembrie.

“Litoralul pentru toți este un program care a pornit undeva prin anii 2002 la inițiativa patronatului din turism. Este un program social, în care statul nu a investit niciodată, singurul program social susținut de privați exclusiv. În general, când spui social, te gândești la stat, dar aici nu au nicio legătură nici autoritățile locale, nici cele centrale”,  a declarat pentru, adevarul.ro, Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Prețuri la fel ca în 2017

„Litoralul pentru toți” cuprinde zeci de hoteluri din aproape toate stațiunile, cifra exactă nefiind clară deoarece majoritatea hotelierilor aleg să facă contracte de promovare a ofertei direct cu agențiile de turism.

„Unele hoteluri au inclus direct în contractele cu agențiile de turism și nu mai comunică centralizat. Practic profită de noi. Țin cont de recomandările noastre, nu modifică tarifele, doar că nu ne mai anunță că mai participă la program pentru a avea o situație clară”, spune Dragoș Răducan. Desigur, în funcție de anumite facilități pe care un hotel le oferă, prețurile pot suferi modificări.

Traian Bădulescu, consultant în turism, consideră că „Litoralul pentru toți” este o oportunitate pentru turiști să vină la mare la prețuri scăzute:

„O cameră goală presupune costuri și atunci e mai bine să o umpli chiar dacă nu ai profit. Litoralul pentru toți nu este un program care să genereze profit. Este făcut ca să țină, totuși, hotelurile deschise și în extrasezon. Poate un turist place un anume hotel și se întoarce acolo sau îl recomandă și la alții. În plus este un rulaj care cel mai probabil nu ar fi fost în această perioadă.”

Tarifele de anul acesta, propuse de FPRT pentru 6 nopți de cazare, pentru o singură persoană, sunt la fel ca și cele din 2017. Astfel, în stațiunea Mamaia sau Eforie sejurul poate începe de la 205 lei (fără mic dejun, la hotel de o stea) și să ajungă la 605 lei la un hotel de 5 stele.

Pentru stațiunile din Sudul litoralului – Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche – tarifele pentru o persoană pleacă pentru un sejur de la 159 de lei (hotel de o stea) și ajung la 469 de lei la hotelul de 5 stele cu mic dejun inclus. Printre hotelurile care au oferte incluse în programul „Litoralul pentru Toți” se numără: Perla, Voila, Delta (în stațiunea Mamaia), Apollo, Fortuna, Cupidon (Eforie Nord) sau Sunquest și Sanda (Venus). Tot în Mamaia, hoteluri precum Dorna sau Modern au oferte all inclusive.

Atracții turistice în extrasezon

Conform prognozelor meteo, în lunile mai și iunie, în Dobrogea temperaturile vor fi puțin peste media climatologică, ceea ce face ca turiștii să se bucure de soare și căldură. Și apa mării începe să se încălzească. În funcție de stațiunea aleasă, cei care aleg litoralul în această perioadă, au posibilitatea, pe lângă plimbările pe plajă, statul la soare sau la piscina hotelului, să viziteze orașele din apropiere.

O alternativă la plimbarea pe plajă sau statul la soare ar fi vizitarea anumitor atracții turistice din județul Constanța: mănăstiri precum Dervent, Peștera Sfântului Andrei, Crucea, Costinești, 23 August, Cetatea de la Adamclisi și Monumentul Tropaeum Traiani, Cetatea Histria muzeele din Constanța (Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Artă), Delfinariul și Microrezervația din Constanța, centrul istoric din Constanța sau Faleza Cazinoului.

Principiul vânzării pachetelor în cadrul acestui program este „primul sosit, primul servit”.

Turiștii pot achiziționa serviciile direct de la hotelieri sau prin intermediul agențiilor de turism.

Tarifele recomandate FPTR pentru Mamaia și Eforie Nord:

Hotel 1* fără mic dejun: 205 lei /6 nopți/persoană

Hotel 2* fără mic dejun: 235 lei /6 nopți/persoană

Hotel 3* fără mic dejun: 265 lei /6 nopți/persoană

Hotel 2* cu mic dejun: 315 lei /6 nopți/persoană

Hotel 3* cu mic dejun: 425 lei /6 nopți/persoană

Hotel 4* cu mic dejun: 485 lei /6 nopți/persoană

Hotel 5 * cu mic dejun: 605 lei /6 nopți/persoană

Tarifele recomandate pentru Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche:

Hotel 1* fără mic dejun: 159 lei /6 nopți/persoană

Hotel 2* fără mic dejun: 179 lei /6 nopți/persoană

Hotel 3* fără mic dejun: 199 lei /6 nopți/persoană Hotel 2* cu mic dejun: 269 lei /6 nopți/persoană

Hotel 3* cu mic dejun: 329 lei /6 nopți/persoană

Hotel 4* cu mic dejun: 379 lei /6 nopți/persoană Hotel 5 * cu mic dejun: 469 lei /6 nopți/persoană

Tarifele maximale recomandate pentru varianta ALL INCLUSIVE:

Hotel 3* ALL INCLUSIVE: 765 lei / 5 nopți /persoană

Hotel 4* ALL INCLUSIVE: 875 lei / 5 nopți/ persoană

Material preluat de pe adevarul.ro