VEȘTI DURE pentru șoferi!

Șoferii primesc o lovitură grea, în urma unei prevederi care a intrat în vigoare din 20 mai, astfel că autoturismele nu vor mai putea trece de inspecția tehnică periodică așa de ușor, așa cum se întâmpla până acum.

Astfel, potrivit prevederii legislative, mașinile trec de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, fiind aprobate doar cele care prezintă defecte minore, în timp ce cele care prezintă defecte grave vor trebui rezolvate în cel mult 30 de zile.

Prevederile noi includ și definiții pentru cele trei categorii de defecte, potrivit Avocat.net:

– deficiențe minore: deficiențele care n-au efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;

– deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;

– deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

„Un vehicul care prezintă deficiențe încadrabile la mai mult de o categorie de deficiențe dintre cele prevăzute la alin. (10)este clasificat în categoria care corespunde deficienței mai grave. Un vehicul care prezintă mai multe deficiențe la același element inspectat poate fi clasificat în categoria imediat superioară de gravitate dacă se poate demonstra că efectul combinat al acestor deficiențe ar genera un risc mai mare la adresa siguranței rutiere”, se arată în Legea nr. 260/2017.

Până de curând, în Ordonanța Guvernului nr. 81/2000 nu erau incluse prevederile referitoare la categorizarea deficiențelor și măsurile ce trebuie luate în cazurile respective.

Sursa:evz