Koko, gorila care a învăţat limbajul semnelor, a murit | VIDEO

Koko, gorila care a învăţat limbajul semnelor şi a fost un adevărat ambasador al speciei sale, a murit în somn, la vârsta de 46 de ani, a anunţat The Gorilla Foundation într-un comunicat, informează cnn.com.

“Koko a emoţionat milioane de persoane ca ambasador al gorilelor şi simbol pentru comunicarea şi empatia între specii. A fost iubită şi ne va lipsi mult”, potrivit comunicatului fundaţiei, dat publicităţii joi.

Koko s-a născut la Grădina zoologică din San Francisco, în 1971, şi a învăţat de mică limbajul semnelor.

Cercetătorii au mutat-o la Stanford în 1974 şi au înfiinţat The Gorilla Foundation, o organizaţie non-profit care luptă pentru conservarea şi protejarea speciei.

Koko şi The Gorilla Foundation s-au mutat ulterior în munţii Santa Cruz.

Lui Koko îi plăcea să picteze, să citească şi să i se citească, a mai menţionat The Gorilla Foundation. Manifesta un comportament matern faţă de pisici şi a avut mai multe de-a lungul vieţii.

“Tandreţea” ei le-a arătat oamenilor cât de iubitoare pot fi gorilele, a adăugat fundaţia.

Koko a avut prieteni faimoşi, precum Robin Williams, cu care comunica prin limbajul semnelor.

Specialiştii spun că înţelegea aproximativ 2.000 de cuvinte în limba engleză şi că putea susţine adevărate conversaţii, demonstrând capacităţile mari emoţionale şi cognitive de care pot da dovadă gorilele.

Koko a apărut în mai multe documentare şi de două ori pe coperta National Geographic, prima dată cu o fotografie pe care şi-a făcut-o singură în oglindă.

Fundaţia a transmis că îşi va continua munca de conservare a speciei cu mai multe proiecte, inclusiv cu o aplicaţie cu limbajul semnelor care o are ca personaj pe Koko.

 

sursa: mediafax.ro