Cum evităm accidentele prin propriul comportament la volan

Abilităţile de conducere preventivă fac un şofer să fie mai bun, mai responsabil pentru propria maşină, şi partea bună este că pot fi dobândite de către oricine. La baza conducerii preventive stă şoferul, mai exact cunoştinţele teoretice şi judecata acestuia, dar foarte importante sunt şi vigilenţa, prevederea şi îndemânarea.

Prin exersarea conducerii preventive un şofer învaţă să evite producerea unui accident anticipând situaţiile periculoase, evitând acţiunile incorecte ale partenerilor de trafic şi adaptându-se la condiţiile externe (atmosferice, de vizibilitate, de drum şi de intensitate a traficului).

Conducerea preventivă este, de fapt, un comportament rutier care ajută la prevenirea accidentelor. Termenul de conducere preventivă a fost preluat şi apoi transformat într-un curs cu predare în anii 1960 prin informaţiile furnizate de şoferi profesionişti. Numeroase cursuri de conducere preventivă sunt disponibile acum publicului şi, conform Institutului Naţional de Statistică, scad probabilitatea implicării participanţilor în accidente rutiere.

Vorbim practic de respectarea unor principii simple, care reduc sensibil riscurile apărute în timpul şofatului, chiar şi în condiţii de vreme rea. Aceste principii se bazează pe anticiparea greşelilor celorlalţi participanţi la trafic.

Anticipează greşelile celorlalţi şoferi

”Primul lucru pe care un şofer trebuie să îl facă este să aibă constant îndreptată privirea în faţă. Acest lucru îl menţine alert şi fiind concentrat pe ceea se întâmplă în faţa lui, devine conştient rapid de obstacolele sau accidentele din faţă, evitând coliziunile şi avertizându-i pe cei din spatele său prin frânare”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Un şofer trebuie să aibă mereu imaginea de ansamblu a ceea ce întâmplă în faţa şi spatele său pe porţiunea de drum unde conduce. Prin urmare, se impune să fie mereu atent la comportamentul colegilor de trafic, mai exact cât de aproape circulă faţă de maşina pe care o conduce şi, mai ales, dacă se comportă haotic în trafic. Aceste lucru îi va permite să anticipeze greşelile celorlalţi şoferi şi să se poziţioneze în trafic astfel încât să evite implicarea într-un accident rutier.

Conducătorii auto trebuie să fie mereu atenţi la ceea ce se întâmplă pe şosea, nu să butoneze telefonul mobil, să discute sau să se uite spre pasagerii din maşină sau să facă orice altceva ce le-ar putea distrage atenţia de la condus. Conducerea preventivă presupune un grad mare conştienţă la condiţiile de trafic, dar şi faţă de comportamentul celorlalţi şoferi şi la condiţiile de drum.

Adoptă acţiuni evazive atunci când situaţia o cere

”Este important şi ca un şofer să îşi lase mereu o cale de scăpare în situaţiile în care se produc ambuteiaje în trafic, să aleagă benzile exterioare ale drumului şi să se asigure că este văzut mereu de ceilalţi participanţi la trafic. Asta înseamnă că trebuie să înveţe cum să folosească semnalele luminoase şi claxonul pentru a atrage atenţia celorlalţi şi să privească şi în aşa numitul unghi mort al maşinii, adică să se uite şi în părţile laterale ale maşinii, fără să se bazeze doar pe oglinda retrovizoare şi oglinzile laterale pentru a fi sigur că nu sunt maşini în acele zone, pe care le-ar putea acroşa în timpul unei depăşiri”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Ceea ce trebuie să ştie orice conducător auto este că pentru a dobândi un bun comportament în trafic şi a conduce preventiv nu este nevoie de un efort extraordinar din partea sa. Este important să fie atent la regulile din trafic şi să adopte acţiuni evazive dacă este necesar atunci când alţi şoferi conduc neglijent sau hazardat.

Atenţia trebuie să fie concentrată permanent la traficul din jurul său, nu doar la cel din faţă, şi să se asigure că are vizibilitate bună tot timpul. Asta nu înseamnă doar că trebuie să îi vadă pe ceilalţi participanţi la trafic, ci şi că trebuie să fie, la rândul lui, văzut.

”Este important de reţinut pentru şoferi că trebuie să conducă cu viteza cu care rulează şi ceilalţi conducători auto, evident respectând limitele de viteză legale, pentru că nu doar vitezele prea mari pot fi periculoase. Şoferii care circulă cu o viteză prea mică pot cauza blocaje în trafic şi chiar accidente, nefiind observaţi la timp de conducătorii auto care merg cu viteze mari”, concluzionează Florin Marin Bogdan.

Sursa:adevarul