O veste buna pentru ieseni! Teii vor fi replantati!

Grupul de iniţiativă civică „Iaşiul iubeşte teii” a depus ieri, la sediul Primăriei, un proiect de replantare a teilor pe pietonalul Ştefan cel Mare.

„Am propus şi am prezentat un proiect complet, cu tot ce înseamnă un proiect, cu elemente de arhitectură, urbanistică, cu planşe, simulări, puncte de vedere din partea arhitecţilor din România, în sprijinul înlocuirii salcâmilor japonezi de pe pietonalul Ştefan cel Mare, cu tei, iar răspunsul a fost ambiguu, însă noi avem motive să sperăm că vocea comunităţii şi a specialiştilor independenţi va fi auzită de data asta”, a declarat Dinu Munteanu, reprezentant al acestui grup.

Urmează ca în cursul lunii septembrie să aibă loc o dezbatere publică pe tema replantării teilor pe pietonalul Ştefan cel Mare şi, în funcţie de receptorii din Palatul Roznovanu, în toamnă, ieşenii să se bucure din nou de tei în centrul Iaşului. „Costurile vor fi mai mici decât cele cu salcâmii japonezi. Nu este vorba despre o investiţie majoră, ci de una simbolică. Este vorba de nişte tei cultivaţi, cu un coronament globular, care vor trebui aduşi din pepinierele occidentale, nu din pepiniera Primăriei”, a spus Dinu Munteanu.

Daca propunerea va avea  răspuns afirmativ replantării teilor, acestiavor avea acelasi amplasament, cu mici modificări. „În faţa Bisericii Trei Ierarhi, propunem eliminarea arborilor. Acolo vom pune nişte sfere de buxus pentru a vedea totuşi acest obiectiv. La fel şi în faţa Primăriei, vor dispărea salcâmii, în locul acestora fiind plantaţi tot buxus, pentru a marca spaţiul şi a sublinia o transparenţă nouă a Primăriei, dacă sunt arborii puţin degajaţi, atunci se poate interpreta şi aşa”, a mai precizat reprezentantul grupului.

sursa ziarulevenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.