Mai ai patru zile la dispozițe pentru depunerea cererilor de restituire a taxei auto

Proprietarii de autovehicule care au achitat deja fostele taxe auto mai pot depune la ANAF cereri pentru restituirea acestora doar până pe 31 august (inclusiv). Restituirea este reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2017. Taxa auto a fost în vigoare, sub diverse forme, între 1 ianuarie 2007 şi 31 ianuarie 2017. În Bacău au depus deja astfel de cereri circa 15.000 de persoane, prin care solicită 35 de milioane de lei.

Se pot depune cereri de restituire pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, pentru taxa pe poluare pentru autovehicule, pentru taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule, indiferent de momentul la care a fost percepută taxa.

Formularul necesar trebuie descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), completat şi depus la unitatea fiscală aferentă adresei din buletin, fiind valabil şi fără documente justificative.
Sumele restituite vor fi calculate de Fisc, urmând să fie virate direct în contul IBAN al contribuabilului. Restituirea se face, în baza deciziilor emise de Fisc, în cursul anului 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.

Actele necesare, perioadele în care se fac plăți

Autoritățile au confirmat că taxele auto pot fi recuperate inclusiv dacă proprietarii și-au vândut mașinile între timp.
Cererea nu mai trebuie să fie însoțită de documentul doveditor al plății uneia dintre fostele taxe auto și nici de copii ale certificatului de înmatriculare și cărții de identitate a mașinii.

Trebuie, însă, indicat un cont bancar în cerere, altfel aceasta este respinsă.

De asemenea, petiționarul are dreptul să primească și dobândă pentru banii achitați ca taxă auto. Banii pentru taxa de mediu se dau înapoi și celor care au câștigat în instanță acest drept.

sursa: desteptarea.ro