12 lucruri pe care nu le-ai ştiut despre îngheţată

Îngheţata a fost inventată în secolul al VII-lea în China, la cererea unui rege. Italienii au fost însă cei care au produs prima dată varianta de îngheţată cunoscută astăzi. Tot italienii sunt cei care fabrică aproape 20% din cantitatea totală de îngheţată din Europa.

Numeroase capete încoronate s-au dat în vânt după îngheţată. Unii regi şi-au plătit bucătarii să nu dezvăluie reţeta preferată de îngheţată, în timp ce alţii au cheltuit sume colosale pe acest desert rece. Romanii trimiteau sclavii în munţi să adune zăpadă, pe care mai apoi o amestecau cu fructe şi siropuri şi o consumau.

12 ciudăţenii despre îngheţată:

-Îngheţata a fost inventată în secolul al VII-lea, în China, regele Tang Shang solicitând un desert rece făcut din lapte, făină şi camfor, o substanţă obţinută din răşina copacului Cinnamomum camphora.

-Romanii trimiteau sclavi în munţi pentru a aduna zăpadă, pe care o consumau cu fructe şi sucuri.

-Regele Charls I al Angliei i-a dat bucătarului său 500 de lire pentru a ţine secretă reţeta sa preferată de îngheţată.

-50% din volumul îngheţatei este, în realitate, aer.

-În Marea Britanie, camionetele cu îngheţată au voie să pună muzică doar între orele 12:00 şi 19:00.  Pentru a anunţa lumea de prezenţa lor, dimineaţa şi seara, camionetele cu îngheţată au voie să se folosească doar de un clopoţel, pentru a nu deranja.

-Cea mai populară îngheţată este cea italienească numită „gelato”. În 2017, Italia a produs 19% din totalul de îngheţată din Europa. În Italia funcţionează peste 19.000 de gelaterii şi 69.000 de persoane lucrează în această industrie.

-Chefii turci fac îngheţată de 300 de ani. Printre specialităţile lor se numără îngheţata cu aromă de orhidee.

-Cel care a venit cu ideea unei camionete cu îngheţată a fost americanul Harry Burt. Acesta şi-a început afacerea cu camionete cu îngheţată în 1920.

-Preşedintele american George Washington iubea atât de mult îngheţata încât în vara anului 1790 a cheltuit 200 de dolari pe acest desert rece. Ce înseamnă asta în zilele noastre? Aproximativ 5.000 de dolari.

-Îngheţata japoneză Kanazawa rezistă fără să se topească o oră, la temperatura camerei. Procesul de producţie a fost descoperit întâmplător.

-În 2016, campioni la mâncat îngheţată au fost norvegienii. În medie, un norvegian a consumat în jur de 10 kilograme de îngheţată, într-un an.

-Numeroase studii arată că oamenii se simt mai în siguranţă şi mai confortabil după ce mănâncă îngheţată.

Sursa:adevarul