Locuri de vis pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului- Partea a IV-a

Sâmbăta de Sus

Sambata de Sus este un sat de poveste, din Tara Fagarasului, aflat chiar la poalele Muntilor Fagaras. Prima atestare documentara a satului a avut loc in 1437 si a fost una dintre mosiile familiei Brancoveanu.

Imagini pentru sambata de sus     Imagini pentru sambata de sus

Daca ajungi in Sambata de Sus in preajma sarbatorilor de Craciun, vei avea impresia ca timpul a stat in loc. Traditiile si obiceiurile din stramosi inca se pastreaza cu sfintenie. Veti fi martori la ceata de feciori, care in seara de Craciun umbla cu colindul in tot satul. In prima zi de Craciun, ceata merge la slujba de la biserica unde colinda, apoi tot alaiul impreuna cu satenii merg la balul de la Caminul Cultural. Acesta este cel mai bine pastrat obicei din Tara Fagarasului si a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din decembrie 2013.

Imagini pentru ceata de feciori din fagaras sambata de sus   Imagini pentru ceata de feciori din fagaras sambata de sus

Daca obiceiul nu te-a convins sa mergi de Craciun la Sambata de Sus, poate castelul Brancoveanu sau manastirea Sambata de Sus te vor face sa te mai gandesti. Iar daca tot ajungi in zona poti sa vezi si herghelia de Lipizzani de la Sambata de Jos.

sambata de sus   Imagini pentru castelul brancoveanu   Imagini pentru castelul brancoveanu

Valea Draganului

Valea Draganului este situata la poalele muntilor Vladeasa si Meses, langa depresiunea Huedin, la 65 de kilometri distanta de Cluj. Drumul catre Valea Draganului este accesibil, iar cu cat inaintezi catre Apuseni cu atat peisajele de-o frumusete extraordinara iti vor taia respiratia.

Daca iti doresti un Craciun linistit alaturi de familie, Valea Draganului este un locul potrivit. Locatia dispune de numeroase pensiuni unde iti poti incarca bateriile inainte de petrecerea de Revelion. De asemenea, merita sa vezi moara de apa de la Bologa care inca functioneaza, iar ruinele cetatii Bologa sunt inca de neclintit. In apropiere se afla localitatea Ciucea care gazduieste Castelul Goga, locul unde binecunoscutul poet si-a petrecut ultimii ani din viata.

Valea Drăganului

valea draganului       Imagini pentru valea draganului         Imagini pentru valea draganului

 

Localitatea Ciucea-Cluj

 

 Imagini pentru localitatea ciucea                 Imagini pentru localitatea ciucea     Imagini pentru castelul goga       Imagini pentru obiceiuri de craciun la valea dragonului

 

Sursa:qbebe