Ce se întâmplă cu corpul uman atunci când cade în apa rece

Prima şi cea mai importantă măsură de siguranţă este să nu mergeţi pe un lac îngheţat, dar există şi câteva metode de a scăpa cu viaţă dintr-o asemenea situaţie.

Ce se întâmplă cu corpul uman atunci când cade în apa rece  

Dacă ajungeţi în apa îngheţată, răspunsul fiziologic imediat al corpului este să intre în “şoc”. Şocul determină o creştere mare a frecvenţei respiraţiei, a ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, ceea ce poate provoca fibrilaţie ventriculară şi stop cardiac. Mai exact, înseamnă moarte subită.

  Cum să diminuăm răspunsul iniţial al organismului  

Apă rece este considerată apa care are mai puţin de 15 grade celsiuc.  Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă relaxaţi pentru a nu agrava reacţia organismului la şocul rece.   

„Încercaţi să nu vă panicaţi, pentru că asta înseamnă accelerarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale şi multe altele, agravând reacţia la şoc rece. Cea mai bună este relaxarea în apă”, au precizat medicii pentru iflscience.com.  

Mâinile şi picioarele ar trebui să fie răsfirate pentru a putea sta cât mai mult timp la suprafaţă. Acest lucru vă va acorda momente preţioase care vă va permite să gândiţi limpedere şi să acţionaţi raţional. În acele momente, deşi sună destul de ciudat, multe persoane uită să mai şi expire.     

Cu cât mai mult se stă în apă, cu atât sunt mai mari şansele de a intra în hipotermie şi înec. De preferat ar fi ca în loc braţe să folosiţi picioarele cât mai mult pentru a ieşi la suprafaţă.    

Atunci când s-a reuşit ieşirea la suprafaţă, important este să nu vă ridicaţi în picioare, pentru că gheaţa subţire ar putea însemna o altă scufundare nedorită.   

Cel mai bine este să menţineţi greutatea distribuită pe o suprafaţă mai largă, ceea ce înseamnă că este bine să rămâneţi pe burtă şi, prin rostologire, să ajungeţi într-un loc mai sigur, cu gheaţă mai groasă, de unde să ieşiţi la mal. 

Sursa:adevarul