Beneficiile uimitoare ale sucului de cătină

Cătina, arbustul spinos, cu fructe portocalii, este considerat o sursă valoroasă de substanţe active datorită nu doar compoziţiei bobiţelor sale astringente, ci şi compuşilor ce se găsesc în scoarţă, seminţe şi chiar frunze, toate utilizate în scop terapeutic.

Imagini pentru arbust catina

Cele mai apreciate sunt însă fructele, utilizate ca atare sau, frecvent, sub forma siropurilor, ceaiurilor şi extractelor.

  „Ele au făcut parte din alimentaţia cosmonauţilor ruşi, savantii sovietici recunoscând efectul energizant şi de echilibrare al acestora, precum şi capacitatea lor de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Imagini pentru suc de catina

  Fructele conţin substanţă uscată, zaharuri, acizi organici, pectine. polifenoli şi tananţi, flavonoide, celuloză, proteine, un ulei deosebit de complex, betacaroten, microelemente (dintre care amintim fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, vitamine liposolubile (A, E, F, D ), vitamine hidrosolubile (C, P,  K, B1-B9 ), aminoacizi esenţiali. acizi graşi esenţiali şi nu numai.  

Cea mai simplă formă de administrare, care păstrează toate elementele nutritive ale fructelor, este sucul proaspăt de cătină.

Imagini pentru suc de catina

  „Se obţine prin zdrobirea fructelor proaspăt culese, cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face într-un vas de porţelan, până când se formează o pastă foarte aproape de consistentă lichidă, care va fi consumată imediat, pentru a nu se oxida. Din cauza gustului său astringent, nu este tocmai o băutură delicioasă, dar poate deveni plăcut la gust în combinaţie cu mierea, morcovul sau mărul”, mai spune Elena Badea.   

Sucul natural de cătină este util în caz de hepatită şi ciroză hepatică, când se administrează (după consultarea unui medic) o jumătate de pahar pe zi, dar şi în caz de enterită şi colită de putrefacţie, când  se consumă suc proaspăt în amestec cu morcov (la o jumătate de pahar de suc de morcov se adaugă patru-cinci linguri de suc proaspăt de cătină). Indicate sunt cinci-şase doze pe zi. 

Sursa:adevarul