Teii lui Eminescu, replantati la Iasi in urma unui referendum. Ce se va intampla cu salcamii care le luasera locul

Dupa 3 ani de scandaluri, li se face dreptate teilor care au dus faima Iasiului si l-au fermecat pe Mihai Eminescu.

Oamenii au cerut ca acesti abori sa fie replantati. Acesta este rezultatul referendumului organizat in urma cu o luna de reprezentantii primariei, la insistentele unui grup de pe Facebook, numit “Iasul iubeste Teii.”

La referendumul organizat pentru replantarea teilor in centrul Iasiului, 14 mii de buletine de vot au fost desigiliate de o comisie formata din 16 oameni: 8 desemnati de primarie si alti 8 din grupul civic “Iasul iubeste teii”. Dupa aproape o ora s-a aflat si rezultatul, peste 13 mii de oameni s-au declarat

Dinu Munteanu, reprezentant “Iasiul iubeste Teii”: ” Doi ani si jumatate a durat sa ajungem aici, dar am dovedit ca se poate//am ajuns sa avem in curand tei unde au fost dintotdeauna in centrul orasului.”

“Poate ca e o lectie pe care administratia o primeste. Cu siguranta va fi mult mai responsabila si mai atenta de acum cand o sa vina vorba de anumite decizii”, spune si Alexandrina Dinga, din aceeasi asociatie.

Scandalul a izbucnit in urma cu 3 ani. Atunci municipalitatea a decis sa taie teii extrem de frumosi care au facut orasul celebru. Au fost inlocuiti cu salcami japonezi. Motivul invocat i-a mirat pe multi. Arborii aveau coroana prea bogata iar principalele obiective turistice de pe bulevardul central, nu mai erau vizibile. Acum responsabilii dau inapoi.

“Un exercitiu frumos de democratie. Dupa 25 de ani am aratat ca se poate”, afirma primarul interimar Mihai Chirica

Sincron Ionel Lupu, asociatia dendrologica Anastasie Fatu: “Plantarea teilor trebuie facuta imediat ce cad frunzele tuturor copacilor, mai ales ale teilor….deci cand inceteaza circulatia sevei. Nu putem preciza data concreta.”

Pana la sfarsitul anului, pe bulevardul Stefan cel Mare vor fi plantati 100 de tei argintii. Salcamii vor fi mutati în alte zone ale orasului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *