Noi reguli pentru contestarea amenzilor de circulaţie. Ce trebuie să faci ca să nu plăteşti amenda?

O propunere legislativă care propune modificarea procedurii de contestare a amenzilor de circulaţie a fost adoptată tacit de Senat prin depăşirea termenului în care ar fi putut fi dezbătută şi adoptată. Pentru a intra în vigoare, proiectul legislativ va trebui să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

Conducătorii auto care au încălcat regulile de circulaţie într-un alt judeţ decât cel în care locuiesc vor putea să conteste amenda primită dar şi alte sancţiuni la legea circulaţiei, cum ar fi suspendarea permisului auto, la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparţine respectiva localitate, nu acolo unde a fost constatată contravenţia, potrivit unui proiect de act normativ adoptat tacit la Senat.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea a două articole din Ordonanţa Guvernului nr. 195/2002 privin circulaţia pe drumurile publice, schimbând astfel modul în care şoferii sancţionaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu vor putea să conteste sancţiunile primite. Mai exact, proiectul prevede ca şoferii cu domiciliul în România să poată contesta amenda primită într-un alt judeţ decât cel în care locuiesc la judecătoria de care aparţin. Perioada în care se poate depune contestaţia rămâne aceeaşi ca şi până acum, respectiv cel mult 15 zile de la data la care şoferul a aflat de acea sancţiune.

„Împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă îşi are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document.

În momentul de faţă, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislaţiei rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei “în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta”.

Măsura nu se va aplica pentru cei care nu au domiciliul în România, aceştia urmând să depună contestaţiile, ca şi până acum, la judecătoria pe raza căreia a fost constatată fapta.

sursa: promotor.ro