Spital mobil pentru pacienţii cu Covid-19 în Leţcani-Iași

Context: Iașul este centru regional de tratare a bolnavilor infectați cu noul virus. În scenariile făcute de autoritățile medicale, actuala capacitate oferită de spitalele ieșene, dar și din Moldova va fi greu încercată

Soluția: Achiziția unui spital mobil, de campanie, de 250 de paturi, de tip ROL-3. NU e un simplu cort, ci un spital complex (vezi model video)

Facilități: triere pacienți zona Moldovei, testare, analize, consultații, intervenții chirurgicale, terapie intensivă (50-70 paturi).

Propunere amplasament: parcul agroindustrial TransAgropolis, de la Lețcani, situat pe drumul european E583

Argumente pentru amplasament: este în afara aglomerării urbane Iași, ține sub control strict aria de răspândire a virusului, se evită riscul contaminării altor persoane din oraș. Crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical, acces facil pentru transportul medical realizat din celelalte județe ale Moldovei: Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui (pe șoseaua de centură)

Utilități: zona de la Lețcani beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv (apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric)

Cost: aproximativ 15 milioane de euro

Sursa de finanțare: fonduri europene (banii alocați pot fi ulterior recuperați), bugetul de stat, fonduri ale consiliilor județene și consiliilor locale din Regiunea Nord-Est, fonduri private (donații, sponsorizări)

Furnizori potențiali identificați: Olanda, Germania, China, Coreea de Sud

Sursa:bzi