Cum trebuie să fie îngrijiți la domiciliu pacienții suspecți de infecție COVID-19

Pacienții și membrii familiei trebuie educați cu privire la igiena personală, la măsurile elementare de prevenire și control infecțiilor (PCI) și la cum să îngrijească persoana suspectă de COVID-19, înt-un mod cât mai sigur posibil, așa încât să prevină răspândirea infecției la persoanele cu care familia intră în contact. Pacientului și familiei trebuie să li se ofere sprijin și educație continuă, iar monitorizarea trebuie să continue pe toată durata îngrijirii la domicil- iu. Pacienții și familiile acestora trebuie să respecte următoarele recomandări:

• Plasarea pacientului într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu cu gea- murile deschise și cu o ușă deschisă).

• Limitarea deplasării pacientului prin casă și minimizarea spațiului comun. Asigurați- vă că spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie) sunt bine aerisite (țineți geamurile de- schise).

• Este necesar ca membrii familiei să stea într-o altă cameră, sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana bolnavă (să doarmă într- un pat separat).3

• Limitarea numărului de îngrijitori. Ideal este să stabiliți o singură persoană care are o stare de sănătate bună și nu are afecțiuni cronice sau imunodeficiențe (3). Vizitatorilor nu li se va permite accesul până când pacientul nu și-a revenit complet și nu mai are semne și simp- tome de boală.

• Efectuați igiena mâinilor după orice tip de contact cu pacientul sau după ce vă aflați în imediata sa apropiere (4). Igiena mâinilor trebuie, de asemenea, efectuată înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, puteți folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Când mâinile sunt vizibil murdare, spălați-vă cu apă și săpun.

• Când vă spălați pe mâini cu apă și săpun, este recomandat să folosiți prosoape de hârtie de unică folosință pentru a vă usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, utilizați prosoape obișnuite curate și înlocuiți-le atunci când se udă.

• Pacientului trebuie să i se pună la dispoziție măști medicale4 pe care să le poarte pe cât se poate de mult, pentru a limita împrăștierea secrețiilor. Persoanele care nu pot tolera masca medicală trebie să aibă o igienă respiratorie riguroasă: gura și nasul trebuie acoperite cu un șervețel de hârtie de unică folosință atunci când tușesc sau strănută. Materialele utilizate pentru acoperirea gurii și nasului trebuie aruncate sau curățate în mod corespunzător după uti- lizare (de exemplu, spălați batistele folosind săpun sau detergent obișnuit și apă).

• Îngrijitorii trebuie să poarte o mască medicală bine fixată, care să le acopere gura și nasul atunci când se află în aceeași cameră cu pacientul. Măștile nu trebuie atinse sau mișcate în timpul utilizării. Dacă masca se udă sau se murdărește cu secreții, trebuie înlocuită imediat cu o mască nouă curată și uscată. Îndepărtați masca folosind tehnica adecvată: nu atingeți partea din față, ci apucați-o pe baretele laterale sau de șiretul cu care se leagă la spate. Arun- cați masca imediat după utilizare și efectuați igiena mâinilor.

• Evitați contactul direct cu fluidele corporale, în special cu secreții orale sau respira- torii și cu materii fecale. Folosiți mănuși de unică folosință și o mască atunci când oferiți în- grijiri orale sau respiratorii și atunci când manipulați materii fecale, urină și alte deșeuri. Efec- tuați igiena mâinilor înainte și după îndepărtarea mănușilor și a măștii.

• Nu reutilizați măștile și mănușile.

• Folosiți lenjerie și veselă dedicate pentru pacient; aceste obiecte trebuie curățate cu apă și săpun după utilizare și pot fi reutilizate.

• Curățați și dezinfectați suprafețele obișnuite care sunt frecvent atinse în camera în care este îngrijit pacientul, cum ar fi noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier. Mai întâi trebuie utilizat săpun sau detergent obișnuit și apoi, după clătire, trebuie aplicat un dezin- fectant obișnuit care conține 0,5% hipoclorit de sodiu (echivalentul a 5000 pm sau 1 parte înălbitor5 la 9 părți de apă).

• Curățați și dezinfectați suprafețele băilor și toaletelor cel puțin o dată pe zi. Trebuie utilizat mai întâi săpun sau detergent obișnuit pentru curățare și apoi, după clătire, trebuie aplicat un dezinfectant obișnuit care conține 0,5% hipoclorit de sodiu.5

• Spălați hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale pacientului folosind detergent obișnuit și spălați-le cu mâna sau la mașină, la 60 – 90° C, apoi uscați-le bine. Puneți lenjeria contaminată într-o pungă pentru rufe. Nu scuturați rufele murdare și evi- tați contactul cu materialele contaminate.

• Trebuie utilizate mănuși și echipament de protecție (de exemplu șorțuri din plastic) la curățarea suprafețelor sau la manipularea hainelor și a lenjeriei murdare de fluide corporale. În funcție de context, se pot folosi mănuși de menaj sau de unică folosință. După utilizare, mănușile de menaj trebuie curățate cu apă și săpun și decontaminate cu o soluție cu 0,5% hipoclorit de sodiu. Mănușile de unică folosință (de exemplu din nitril sau latex) trebuie arun- cate după fiecare utilizare. Efectuați igiena mâinilor înainte și după îndepărtarea mănușilor.

• Mănușile, măștile și alte deșeuri produse în timpul îngrijirii pacientului la domiciliu trebuie puse într-un coș de gunoi cu capac din camera pacientului, înainte de a fi aruncate ca deșeuri infecțioase.6

• Evitați alte tipuri de expunere la obiectele contaminate din imediata apropiere a pa- cientului (de exemplu, nu folosiți aceleași periuțe de dinți, veselă, prosoape, bureți de spălat vase, lenjerie de pat, și nu consumați alimente și băuturi din aceleași recipiente).

• Când personalul medical furnizează îngrijiri la domiciliu, acestea trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor pentru a alege echipamentul de protecție personală adecvat și pentru a aplica recomandările privind măsurile de precauție pentru transmiterea prin picături de se- creție sau prin contact direct.

Acest ghid a fost preluat de pe http://reteauadesolidaritate.com/