Imunitatea înseamnă mai mult decât vitamina C
Deseori, noțiunea de imunitate poate părea abstractă, mai ales fiindcă rezistența în fața infecțiilor nu este neapărat ceva palpabil. Cu toate acestea, atunci când sistemul imunitar este slăbit, întregul organism are de suferit. Află, în cele ce urmează, care sunt metodele prin care îi poți sări în ajutor imunității tale.
Aportul de probiotice
Probioticele sunt compuși esențiali pentru sănătatea sistemului tău imunitar, oferind o mână de ajutor microbiomului intestinal. Menținerea unei flore intestinale echilibrate, cu ajutorul alimentelor bogate în probiotice (iaurt, chefir, varză murată etc.), poate veni în sprijinul întăririi imunității. Mecanismul de acțiune al acestora este unul simplu: probioticele ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor prin îmbunătățirea absorbției nutrienților și prin stimularea producției de anticorpi.
Pe lângă dieta bogată în bacterii benefice, te poți orienta și către administrarea de suplimente pe bază de probiotice, așa cum este, de exemplu, Enterolactis de baut. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu anumite probleme de sănătate, este recomandat să te adresezi, în prealabil, medicului tău, pentru a te asigura că iei cea mai potrivită decizie pentru nevoile organismului tău.
Un somn odihnitor contează mai mult decât crezi
Somnul joacă un rol cheie în consolidarea sistemului imunitar. Un somn odihnitor îi permite organismului să se refacă, favorizând procesul de regenerare celulară și îmbunătățind capacitatea de apărare împotriva agenților patogeni.
Pentru a te bucura de un somn de calitate, încearcă să-ți stabilești un program regulat de somn, limitează utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare și creează un mediu favorabil pentru odihnă în dormitorul tău. De asemenea, asigură-te că dormi între șapte și nouă ore pe noapte, astfel încât să-i oferi corpului ocazia de a-și îmbunătăți răspunsul imunitar.
Nu uita de mișcare!
S-a dovedit că activitatea fizică regulată stimulează sistemul imunitar prin îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce le permite celulelor sistemului imunitar să circule mai eficient prin corp. Mersul pe jos, ciclismul sau yoga sunt doar câteva exemple de activități fizice care pot avea un impact pozitiv asupra sănătății sistemului imunitar, deoarece ajută la reducerea inflamației și la combaterea infecțiilor.
Specialiștii recomandă să aloci cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în rutina zilnică, pentru a contribui la menținerea unui sistem imunitar optim. Alege exerciții potrivite pentru condiția ta fizică și evită să te suprasoliciți. Nu e nevoie să apelezi la rutine extenuante de mișcare pentru a te bucura de o formă fizică de invidiat și de un sistem imunitar puternic.
Spune-i „la revedere” stresului
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că stresul cronic poate afecta într-un mod negativ sistemul imunitar, slăbind capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Desigur, cu toții ne-am dori să scăpăm definitiv de situațiile stresante, însă asta nu ține numai de noi. Totuși, există câteva măsuri pe care le poți lua, astfel încât sistemul tău nervos să fie cât mai liniștit cu putință.
Multe persoane au descoperit că meditația, yoga, exercițiile de mindfulness și cele de respirație pot reduce nivelul de stres și pot îmbunătăți într-un mod semnificativ activitatea sistemului imunitar. Așadar, fă-ți timp pentru relaxare și pentru activități care îți fac plăcere și poți diminua impactul negativ al stresului asupra sănătății tale.
Dieta diversificată
O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine de calitate și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru un sistem imunitar puternic. Alimentele bogate în antioxidanți, vitamine și minerale sprijină producția de celule cu rol de apărare și protejează organismul de stresul oxidativ.
Fii creativ și adaugă alimente sănătoase și variate în dieta zilnică, iar corpul tău îți va fi recunoscător. Ține infecțiile la distanță cu ajutorul unui regim alimentar adecvat, care să asigure o gamă largă de nutrienți esențiali pentru organism, oferindu-i, astfel, rezistența de care are nevoie.
Stimularea sistemului imunitar nu înseamnă, deci, doar asigurarea unei doze suficiente de vitamina C. Imunitatea se menține cu ajutorul unui întreg ansamblu de măsuri, de la menținerea florei bacteriene în limite optime, până la adoptarea unei rutine de exerciții fizice și a unei diete variate. Fiecare pas contează atunci când îți dorești să construiești un scut puternic împotriva bolilor.
Sursa:clicksanatate