Șoferii testaţi anti-drog îşi pot recupera permisul, dacă rezultatul nu a venit în 72 de ore

Ordonanţa privind testele pentru consum de droguri în trafic dă primele rezultate. 15% dintre şoferii lăsaţi fără dreptul de a conduce, în urma unor teste rapide pozitive, au primit carnetul înapoi, după ce probele biologice au arătat că nu consumaseră stupefiante.

    Analizele probelor biologice au arătat că 4 din cei 27 de şoferi bucureşteni care au avut un test rapid pozitiv în ultimele două săptămâni  nu erau, de fapt, drogaţi. “În cursul zilei de ieri, Brigada Rutieră a procedat la restituirea permiselor de conducere celor patru persoane în cauză”, a declarat Radu Gâtan, şef-serviciu la Brigada Rutieră a Capitalei.

    Poliţia Rutieră duce o campanie la nivel naţional pentru a le explica şoferilor noile prevederi

    Potrivit ordonanţei de urgenţă care a intrat de luni în vigoare, poliţiştii pot suspenda dreptul de a conduce timp de 72 de ore şoferilor depistaţi pozitiv la drugtest sau celor care refuză testarea. Dacă analizele de laborator infirmă consumul de droguri, şoferul îşi recapătă automat permisul. La fel se întâmplă şi dacă rezultatele nu vin în cele trei zile. Soferii vor putea alege de unde si cum isi iau inapoi permisele.

    Permisul de conducere va putea fi ridicat de la Inspectoratul de poliţie pe raza căruia a fost obţinut sau de la orice Inspectorat Judeţean din ţară. Cine nu doreşte să se deplaseze, îl va putea primi acasă, prin curier, iar până va ajunge şoferul va avea dreptul să conducă. Asta nu înseamnă că şoferul va scăpa nepedepsit, dacă rezultatele confirmă consumul de droguri cu întârziere faţă de intervalul de trei zile. “Dacă nu a venit rezultatul în 72 de ore, permisul a venit. Dacă rezultatul este pozitiv, se constituie dosar penal. Deci în România toleranţa este zero la substanţe cu efecte psihoactive”, a declarat Robert Cazanciuc, senator.

    Pentru a putea furniza testele în intervalul stabilit de lege, Ministerul Sănătăţii s-a angajat să înfiinţeze un centru de analiză în fiecare judeţ al ţării, dotat cu aparatură modernă. “Aşteptăm să vedem aparatele instalate şi funcţionale, până în acest moment discutăm despre proiecte. Datorită suprasolicitării s-a ajuns la aglomerarea foarte marcată, cel puţin la nivelul Bucureştiului, care a dus la întârzieri impresionante, aş spune, de predare a rezultatelor, până la câteva luni, şapte luni, opt luni de zile”, a declarat Gabriel Gorun, medic INML.

    Poliţia Rutieră duce o campanie la nivel naţional pentru a le explica şoferilor noile prevederi. În timpul acţiunilor de astăzi, o târnără din Maramureş a fost găsită drogată la volan. Poliţia Rutieră a reţinut, de la începutul acestui an, peste 2.050 de permise pentru consum de droguri.

    Sursa:observatornews

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *