Lumânările parfumate, nocive asemenea fumului de țigară

Cercetătorii au descoperit că lumânările parfumate sunt mult mai dăunătoare plămânilor noștri decât fumul de țigară.Lumânările parfumate, nocive asemenea fumului de țigară/FOTO: Freepik

Lumânările parfumate, nocive asemenea fumului de țigară/FOTO: Freepik

Lumânările parfumate, deși emană un miros plăcut și le aprindem mai ales de Crăciun, pot avea un efect nociv asupra sănătății noastre. Atunci când sunt aprinse, produc un mix de chimicale, printre care și gaze toxice, cum ar fi dioxidul de carbon, dioxidul de sulf și oxizi de azot, potrivit Daily Mail.

Inhalând toate acestea, poate cauza tusea, strănutul, iritații la nivelul ochilor. Pe termen lung, poluarea produsă în casa noastră poate duce la creșterea riscului de boli cardiace, cancer pulmonar și bronșită cronică, potrivit doctorului Asit Kumar Mishra, de la Colegiul universitar din Cork și dr. Marie Coggins de la Universitatea din Galway, care au scris în The Conversation.

Lumânările parfumate aprinse ar putea duce și la creșterea concentrațiilor de particule care pot declanșa leziuni pulmonare atunci când sunt inhalate.

Studiul, publicat de Indoor Environments, a măsurat calitatea aerului din 14 case din Galway, Irlanda. Cercetătorii au măsurat concentrațiile a cinci poluanți,  inclusiv CO2 și particule poluante mai mici de 2,5 micrometri, cunoscute și sub numele de PM2.5.

PM2.5 sunt particule de funingine din aer, ce nu pot fi văzute cu ochiul liber, și care pot pătrunde în sânge și în plămâni. Ele sunt emise de motoarele vehiculelor, arderea lemnelor și fumat.

În fiecare cameră, cercetătorii au montat dispozitive de măsurare a poluării, la un metru distanță de podea și de sursele de ventilație (cum ar fi ferestrele și gurile de ventilație).

În acest timp, cercetătorii le-au indicat celor care locuiau în casele din cadrul experimentului să-și desfășoare activitățile de zi cu zi, cum ar fi să gătească, să deschidă ferestrele, sau să aprindă lumânări parfumate.

Rezultatele au arătat că activități precum arderea lumânărilor, fumatul și blocarea orificiilor de ventilație din perete pot fi dăunătoare pentru calitatea aerului din interior, cu nivelurile de PM2.5 și CO2 în creștere.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat particulele PM2.5 drept cangerigen Grupa 1 în 2013, datorită dovezilor care leagă poluantul de cancerul pulmonar.

Sursa:adevarul FOTO: Freepik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *