Veste bună pentru şoferi: fără puncte de penalizare dacă amenda se va achita în 72 de ore

Ministerul Justiţiei propune modificări la Codul Contravenţional, iar una din ele prevede scutirea şoferilor de aplicarea punctelor de penalizare pentru încălcarea anumitor reguli de circulaţie, dacă amenda stabilită de oamenii legii va fi achitată în termen de trei zile. Proiectul care urmează să primească avizul Guvernului şi apoi votul deputaţilor.

Documentul, aflat la faza elaborării, prevede ca termenul stabilit pentru achitarea amenzilor în proporţie de 50% să fie nu de 72 de ore cum este în prezent, dar în termen de trei zile lucrătoare, de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale, a hotărârii sau deciziei judecătoreşti definitive. Ministerul Justiţiei mai vrea amendarea cu până la 900 de lei a celor care vor circula cu numerele de înmatriculare acoperite.

La fel se propune a fi exclusă aplicarea punctelor de penalizare pentru încălcarea regulilor de înmatriculare şi de înregistrare a autovehiculelor, de revizie tehnică a acestora sau pentru conducerea vehiculului de o persoană care nu are permis de conducere. Potrivit documentului, poliţiştii nu vor mai fi în drept să ridice permisele de conducere şi să priveze de dreptul de a conduce vehicule până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti asupra cauzei.

Ministerului Justiţiei propune pentru încălcarea de către începători a regulilor de conducere, specifice unui tip de permis auto, sancţionarea de la 1.800-la 3.600 de lei, cu privarea de dreptul de a conduce vehicule 2 sau 3 ani. Totodată, dacă persoana care asistă conducerea vehiculului va admite încălcarea regulilor de conducere de persoana începătoare, se va sancţiona cu amendă de la 3000 la 4500 de lei şi cu aplicarea a 8 puncte de penalizare. Încălcarea regulilor speciale de conducere a vehiculului în perioada de probaţiune după obţinerea permisului de conducere ar urma să se sancţioneze cu amendă de la 3000 la 4500 de lei şi cu aplicarea a 8 puncte de penalizare.

Sursa:adevarul.ro