Notice: WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/realitat/public_html/wp-includes/functions.php on line 5313

SE DĂ LEGE: Românii care vor IEȘI LA PENSIE mai repede!

Vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi redusă în funcţie de numărul de copii născuţi, conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat de PSD. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că intenţionează să crească natalitatea prin scăderea vârstei de pensionare cu 6 ani a mamelor cu trei sau mai mulţi copii.

Concret, iniţiativa prevede că vârsta-standard de pensionare se va reduce cu câte doi ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de zece ani.

Femeile cu trei sau mai mulţi copii vor putea ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme. Experţii sunt de părere că măsura nu va ajuta la creşterea natalităţii, scrie adevarul.ro.

Asta înseamnă că, de exemplu, o mamă cu cinci copii va putea să iasă la pensie cu zece ani mai devreme decât o femeie fără copii. Acest lucru va fi posibil doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică cele care au o vechime legală în muncă de 35 de ani. În acest moment, vârsta de pensionare a femeilor este de 60 de ani şi 10 luni, dar au primit dreptul să muncească până la 65 de ani, potrivit unei decizii luate recent de CCR.

„Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela că femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare cu şase ani. Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac un copil tocmai ca să beneficiez de această prevedere”, a declarat Olguţa Vasilescu la Antena3.

Experţii în domeniul natalităţii sunt ceva mai sceptici, afirmând că măsura nu ar ajuta cu nimic la creşterea numărului de copii.

„Mamele de azi au nevoie de suport pe perioada creşterii copiilor mici, nu de ani în plus de pensie când copiii sunt mari. Mamele de azi ar vrea să muncească pentru a avea un venit al lor şi pentru a-şi valorifica potenţialul profesional cât de bine pot. Mamele de azi văd cât de grea e viaţa majorităţii pensionarilor, aşa că nu se grăbesc să iasă mai repede la pensie“, scriu într-o postare pe Facebook reprezentanţii Asociaţiei „Mame pentru Mame“.

sursa: capital.ro