Cuvinte pe care le folosim greşit

Limba română are o mulţime de cuvinte care în mod frecvent sunt folosite greşit. Vă prezentăm zece exemple din cele mai frecvente greşeli folosite în exprimarea curentă.

O serie de cuvinte şi expresii pe care le folosim în mod frecvent greşit sunt explicate de băimăreanca Monica Pop, doctor în Limba română.

Mostră sau monstră: Termenul corect este mostră.

Grizonat sau grizonant: corect este grizonant şi vine din franceză, grisonnant (care începe să încărunţească).

Mi-ar plăcea sau mi-ar place: Forma corectă este mi-ar plăcea.

Genuflexiune sau genoflexiune: Forma corectă este genuflexiune şi se referă la exerciţiile de îndoire a genunchilor.

Niveluri sau nivele: Sunt acceptate ambele variante, depinde de context (bloc cu patru niveluri, relaţii la mai multe niveluri vs. nivele topografice, unde nivelă înseamnă „instrument de verificare a orizontalităţii unei piese, a unei maşini sau a unei instalaţii, sau de verificare a verticalităţii unui perete în curs de construire).

Vise sau visuri: Ambele variante sunt acceptate, la fel ca şi la niveluri/nivele, în funcţie de context (vise se utilizează când este vorba de imagini şi procese psihice din timpul somnului, iar visuri se referă la iluzii, aspiraţii, dorinţe arzătoare).

Din cauza şi datorită: „din cauza” se foloseşte pentru a descrie un efect negativ, în timp ce „datorită” se foloseşte pentru a descrie un context pozitiv.

Glonţ sau glonte: Forma corectă este glonţ.

Maiou sau maieu: Articolul de lenjerie se numeşte maiou.

Repercusiune sau repercursiune: Varianta corectă este repercusiune şi vine din franceză: répercussion.

Sursa:adevarul