EFECTELE furtunilor recente: Un deces, oameni evacuaţi la rude, sute de curţi şi locuinţe inundate

Sute de curţi, grădini, locuinţe şi anexe gospodăreşti au fost inundate, iar 50 copaci au fost doborâţi, în ultimele 24 de ore, în urma ploilor puternice. O femeie din Hunedoara a murit, iar în Neamţ câteva persoane au fost evacuate temporar.

 

Imaginea articolului Bilanţul de după furtunile recente: Un deces, oameni evacuaţi la rude, sute de curţi şi locuinţe inundate

Potrivit IGSU, marţi şi în noaptea de marţi spre miercuri la nivel naţional au fost emise 92 atenţionări şi avertizări cod alben şi cod portocaliu de fenomene meteorologice periculoase imediate ce au vizat descărcări electrice, averse de ploaie, intensificări ale vântului şi grindină.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 66 localităţi din 25 judeţe: AG, AR, BC, BH, BV, BZ, CL, CS, DB, GJ, GR, HD, HR, IL, IF, MH, NT, OT, PH, SB, SV, TR, VL, VN, VS) şi în municipiul Bucureşti.

Salvatorii militari au acţionat pentru evacuarea apei din 332 curţi/grădini, 33 locuinţe, 38 beciuri şi 9 anexe gospodăreşti. De asemenea, 50 copaci au fost doborâţi, iar 2 acoperişuri au fost avariate din cauza vântului puternic.

Pe timpul acţiunilor de intervenţie 6 persoane din judeţul Neamţ (Lunca–4 şi Nemţişor-2) au fost evacuate temporar la rude, iar în localitatea Strehaia din Mehedinţi, o femeie imobilizată care nu are aparţinători a fost evacuată şi cazată la un azil de bătrâni.

În judeţul Hunedoara, în urma unei ploi torenţiale de scurtă durată au fost inundate trei localităţi din comuna Vaţa de Jos. O femeie cu probleme locomotorii, în vârstă de 71 de ani, din satul Basarabasa şi-a pierdut viaţa după ce a fost surprinsă şi luată de viitură în curtea sa. Apa a intrat în mai multe gospodării şi anexe din localităţile Prăvăleni, Ciungani şi Basarabasa şi a afectat un drum comunal.

Pe durata serii trecute şi a nopţii, pompierii militari hunedoreni au derulat operaţiuni de evacuare a apei şi de înlăturare a aluviunilor aduse de viitură din peste 100 de gospodării ale cetăţenilor.

Având în vedere că şi în următoarea perioadă de timp sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, oamenii sunt sfătuiţi ca pe timpul creşterii debitelor de apă să nu se apropie de malurile râurilor şi să nu traverseze viiturile rapide. Autoprotecţia pe timpul inundaţiilor se realizează în zone înalte, unde apa nu poate ajunge.

Sursa:mediafax