Operatorii de telefonie au găsit un tertip pentru a taxa iar roamingul
Operatorii de telefonie au găsit o stratagemă ca să taxeze din nou roamingul, deşi serviciul ar trebui să fie acum gratuit. Companiile au introdus opţiuni tarifare fără roaming, accesul la aceste servicii fiind taxat suplimentar. ANCOM urmează să investigheze această practică.
Anchetă de proporţii în România după ce operatorii de telefonie mobilă au fost acuzaţi că au găsit un tertip pentru a taxa din nou roamingul, deşi UE a hotărât încă de anul trecut să elimine tarifele suplimentare pentru acest serviciu. Mai exact, autorităţile spun că firmele de telefonie au introdus în ofertă noi tipuri de abonamente fără servicii roaming iar cei care vor să folosescă telefonul atunci când pleacă în străinătate, trebuie să plătească suplimentar. În cazul cartelelor pre-plătite, situaţia este asemănătoare. Astfel, din opţiunile cartelelor prepay de anumite preţuri a fost scos roamingul, acest serviciu putând fi activat doar contra-cost şi pe durate limitate de timp. În funcţie de taxă, clienţii pot opta pentru simpla activare a serviciului, dar şi pentru minute şi date incluse. Operatorii de telefonie mobilă se apără şi spun că şi-au adaptat ofertele pentru nevoile tuturor clienţilor, atât ale celor care doresc utilizarea serviciilor de roaming, cât şi ale celor care nu au în plan să călătorească în afara ţării.
Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor a declanşat o anchetă, solicitând Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Administrare în Comunicaţii (ANCOM) să stabilească dacă operatorii de telefonie mobilă au încălcat Directiva Europeană care a eliminat taxele de roaming. „Regulamentul european a eliminat graniţele folosirii telefonului mobil. Operatorii au găsit însă o cale de a eluda cel puţin spiritul regulamentului. Vom face o analiză să vedem dacă şi litera regulamentului a fost încălcată. Operatorii au împărţit abonamentele şi cartelele în două clase, de valori diferite: cu roaming şi fără roaming. Unii consumatori s-au trezit în străinătate că nu pot folosi telefonul mobil, ceea ce este o situaţie mai rea decât cea în care erau obligaţi să suporte tarife suplimentare. Schimbarea s-a făcut pe tăcute. Din punct de vedere comercial, se maschează taxarea roamingului prin separarea în clase tarifare. Costurile pentru consumator au devenit chiar mai mari ca înainte. Cei mai importanţi operatori au recurs la această practică“, a explicat, pentru „Adevărul“, Cătălin Drulă, deputat USR şi preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.
sursa: adevarul.ro