Aceste greșeli te lasă fără permis, dar și fără mașină

Deși în România se înregistrează cele mai multe decese în urma accidentelor rutiere, măsurile din codul rutier nu sunt în măsură să descurajeze vitezomanii sau șoferii care se urcă sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice la volan.

Unele ţări nu se joacă cu vieţile oamenilor şi au inclus în Codul rutier măsuri extrem de aspre. 

Codul rutier din Elveţia a fost modificat în anul 2013 când au fost introduse amenzi uriaşe pentru depăşirea vitezei legale şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Amenzile prevăd confiscarea automobilului, închisoare de la unu la patru ani şi retragerea dreptului de a conduce pe viaţă. 

Aceste amenzi se aplică celor care conduc cu 70 km/h în zone cu 30, cu 100km/h în zone cu 50,  cu 140 km/h în zone cu 80 şi rularea cu 200 km/h  pe autostradă. 

Unui german care a fost prins, anul trecut, în Elveţia conducând cu 215 km/oră, pe o şosea unde viteza admisă era 120 km/oră i-a fost confiscată maşina în folosul statului, a plătit o amendă în valoare de mii de franci şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Aşadar, cei care vor să meargă la schi în Elveţia ar trebui să ţină cont de limitele de viteză din această ţară.

O altă ţară unde poliţiştii nu stau la discuţii cu vitezomanii este Olanda. Aici amenzile sunt printre cele mai mari din Europa. Cei care depăşesc viteza legală cu 100% rămân fără maşină, aceasta fiind confiscată în folosul statului. 

În Emiratele Arabe Unite, pentru conducerea sub influenţa alcoolului, şoferii fac închisoare, amenda este de 4.500 euro, iar maşinile sunt confiscate pentru două luni de zile. Pentru vitezomani, amenzile sunt de maximum 800 de euro, iar maşina este confiscată 60 de zile.

Sursa:evz