În gheaţa din Antarctica au fost descoperite urme de praf cosmic extrem de rar
În gheaţa din Antarctica au fost descoperite urme ale unui izotop rar de fier care ar putea să ofere informaţii importante legate de exploziile stelare din jurul sistemului nostru stelar.
Exploziile şi alte fenomene cosmice aduc adesea cantităţi mai mici sau mai mari de praf cosmic sau de radiaţii pe suprafaţa planetei noastre, Antractica dovedindu-se locul ideal în care acestea pot fi identificate. Oamenii de ştiinţă explică că influenţa umană în această regiune este minimă, ceea ce permite o mai uşoară identificare a izotopilor exotici ajunşi pe Terra, notează Science Alert.
Oamenii de ştiinţă au descoperit în Antarctica urme ale unui izotop al fierului (Fe-60), prezenţa acestuia fiind asociată cu explozia a uneia sau mai multe supernove în urmă cu 3,2 sau 1,7 milioane de ani. Aceast studiu este primul care a descoperit acest izotop al fierului în straturile superioare ale zăpezii antarctice, ceea ce sugerează faptul că a intrat în atmosfera terestră în ultimii 20 de ani.
„Personal, am fost foarte surprins deoarece, iniţial, descoperirea izotopilor de fier reprezenta doar o ipoteză şi, în plus, aveam dubii că semnalele emise de aceaştia puteau fi îndeajuns de puternice pentru a fi detectate”, explică Dominik Koll, expert în fizică nucleară şi profesor al Universităţii Naţionale din Australia.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că, în prezent, sistemul nostru solar se deplasează prin Norul Interstelar Local, un mediu în care se regăsesc zone cu concentraţii crescute de praf stelar.
Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au colectat 500 de kilograme de zăpadă din Antarctica pe care au transportat-o în Germania pentru a fi analizată cu ajutorul unui spectrometru. După aceasta, ei au analizat izotopii pentru a se asigura de faptul că au origini cosmice şi că nu provin din unele experimente nucleare, rezultatele arătând că aceştia au fost aruncaţi în spaţiu de către diferite explozii stelare.
sursa: descopera.ro